1 min

In India heeft het bedrijf Ringing Bells de Freedom 251-smartphone gepresenteerd met een verkoopprijs van 251 roepies, omgerekend zo’n 3,30 euro. De hardware komt overeen met een budget-smartphone maar de prijs ligt duidelijk ver onder kostprijs. De vraag is hoeveel subsidie deze fabrikant heeft ontvangen en wat voor lucratieve deals het heeft kunnen maken voor de voorgeïnstalleerde apps.

De Freedom 251 is een smartphone met een 4 inch scherm en een resolutie van 960 x 540 pixels. Niet iets dat we direct zouden aanraden, maar voor 3,30 euro helemaal niet slecht. Verder is er een quadcore-processor aanwezig met een kloksnelheid van 1,3 GHz, 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit. Dat klinkt allemaal best prima voor een budget-smartphone. Zeker aangezien de opslagcapaciteit is uit te breiden via een microSD-slot.

Van de camera’s hoeven de Indiërs niet zoveel te verwachten, aan de achterzijde is een 3,2 megapixel camera geplaatst en aan de voorzijde 0,3 megapixel. De accucapaciteit bedraagt 1450 mAh en aan de binnenkant zijn twee simkaart-slots aanwezig. Het toestel draait op de een na laatste Android-versie, Android 5.1.

Grote vraag is natuurlijk hoe de fabrikant een verkoopprijs van 3,30 euro kan hanteren. Aangezien de kostprijs voorzichtig geschat op minimaal 40 a 50 euro zou moeten liggen. Waarschijnlijk krijgt de fabrikant subsidie van de overheid om een groter deel van de bevolking te voorzien van een smartphone. Dat kan de economie een flinke boost geven. Daarnaast zijn er mogelijk apps voor geïnstalleerd waarvoor de fabrikant weer geld krijgt.