1 min

Apple heeft een groot recyclingsprogramma voor oude iPhones, iPads, computers en zelfs Android-apparaten. Het afgelopen jaar heeft het zo’n 30 miljoen ton aan metalen en plastic verzameld, maar ook bijna 1000 kilo aan goud. Dat goud heeft een marktwaarde van zo’n 40 miljoen dollar.

Apple heeft een gigantisch recyclingsprogramma om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen, een programma wat meer fabrikanten zouden mogen opstarten, want de komst van al die mobiele apparaten zorgt ook veel flink wat meer afval.

Apple heeft robots ontwikkeld die in staat zijn om iPhones uit elkaar te halen en te recyclen, deze robots halen 1,2 miljoen iPhones per jaar uit elkaar. Apple werkt echter ook samen met honderden bedrijven die elektronisch afval recyclen want Apple’s eigen inzet is te weinig voor de hoeveelheid hardware die het bedrijf verzameld.

Het recyclen van al deze apparaten kost een aardige duit, maar dat levert het ook op. Het afgelopen jaar wist Apple 40 miljoen dollar binnen te halen uit puur en alleen het goud wat uit de apparaten is gehaald. Daarnaast heeft het ook nog miljoenen tonnen aan metaal.

Apple kiest ervoor om veel van de metalen niet te verkopen, maar in te zetten voor de productie van nieuwe apparaten. Hierdoor hoeft Apple minder metalen extern in te kopen en is er meer zekerheid dat de metalen op een goede manier zijn verkregen en niet door bijvoorbeeld kinderarbeid.