1 min

De FBI heeft niet exact bekendgemaakt hoeveel het heeft betaald voor de hack op de iPhone 5c van de aanslagpleger in San Bernardino maar we weten wel dat het meer dan 1 miljoen dollar is. Daarmee was het voor de hacker of het bedrijf dat de hack leverde in elk geval een lucratieve deal.

Amerikaanse media hebben de FBI gevraagd hoeveel ze precies betaald hebben voor de hack en daarop wilde James Comey, topman bij de FBI, geen antwoord geven. Wel zei hij dat het meer geld was dan hij zelf nog zal verdienen bij de FBI in zijn resterende 7 jaar als directeur.

Reuters ging daarna op onderzoek uit en achterhaalde dat de FBI-directeur jaarlijks 183.300 dollar verdient. Dat bedrag maal zeven is bijna 1,3 miljoen dollar. De FBI betaalde dus meer dan 1,3 miljoen dollar voor de hack op de iPhone 5c.

De FBI maakte verder niet bekend hoe het de iPhone heeft gehackt en wat voor methode hiervoor is gebruikt. Wel maakte de FBI al eerder bekend dat de hack alleen werkt op de iPhone 5c. Apple heeft kennelijk dus al een extra beveiliging toegevoegd die de hack onmogelijk maakt.

Mocht het bedrijf dat de hack leverde er in de toekomst in slagen om ook andere iPhones te hacken, dan kan het waarschijnlijk opnieuw flink wat geld verdienen aan de FBI. Er is bij de FBI een grote behoefte aan de mogelijkheid om smartphones te hacken in opsporingszaken.