2min

Google gaat een eigen virtual reality-platform in de markt zeteen binnen Android met de naam Daydream. De bedoeling is dat Daydream gebruik gaat maken van allerlei smartphones van Google-partners. Alle smartphonefabrikanten kunnen zich dus aansluiten bij het platform. De belangrijkste eis die Google stelt is de aanwezigheid van een OLED-scherm, omdat die het meest geschikt zijn voor virtual reality.

Google heeft tot op heden alleen de cardboard op de markt gebracht, een kartonnen headset, waar je een smartphone in kan schuiven. Dit hele concept blijft centraal staan bij Daydream, waarbij Google uit gaat van smartphones met OLED-schermen die in een bril of houder worden geschoven om vervolgens op het hoofd te worden gezet.

Allerlei grote fabrikanten hebben aangegeven mee te gaan werken aan Daydream en zij zullen dan ook smartphones gaan introduceren met OLED-schermen. Onder de fabrikanten vallen in elk geval; Asus HTC, Huawei, LG en Samsung. Voor laatst genoemde is het redelijk eenvoudig aangezien de Zuid-Koreaanse fabrikant verantwoordelijk is voor de productie van vrijwel alle OLED-panelen.

LG is ook in staat om OLED-panelen te produceren maar doet dit vooralsnog niet in grote aantallen, daarnaast heeft Japan Display een productielijn voor OLED-panelen in de steigers staan. Veel fabrikanten zullen dus bij Samsung moeten gaan aankloppen voor een OLED-scherm.

Google heeft ontwerpen gemaakt van headsets die fabrikanten mogen namaken en verkopen. Naast een headset wil Google ook dat er game-controllers in de markt komen, waarvoor het wederom schetsen heeft gemaakt. Het bekijken van video’s in virtual reality is een begin, maar Google wil verder en wil dat er ook gegamed kan worden en daarvoor is een gamecontroller nodig.

Google heeft aangegeven dat een groot aantal eigen apps momenteel geschikt worden gemaakt voor VR. Denk hierbij aan Play Movies, Photos, Streetview en YouTube. Het platform moet in het najaar groots worden geïntroduceerd met allerlei verschillende hardware en de nodige apps.