2min

Huawei heeft aangegeven dat we dit jaar nog kunnen rekenen op een smartphone die geschikt is voor Google’s Daydream-platform. Google’s nieuwe platform voor high-end smartphones waarmee gebruik gemaakt kan worden van virtual reality. Google stelt eisen aan de hardware van deze smartphones om het label te mogen dragen.

De exacte eisen die Google stelt aan het nieuwe Daydream VR-platform zijn niet bekendgemaakt, we weten dat het in elk geval high-end hardware moet zijn want voor virtual reality heb je flink wat rekenkracht nodig. We gokken dus op minimaal een Snapdragon 820, misschien wel 823. Of Huawei’s eigen HiSilicon chips ook geschikt zijn is nog onduidelijk.

Verder moeten de toestellen beschikken over een OLED-scherm, waarschijnlijk met minimaal een QHD-schermresolutie. Deze schermen worden op dit moment eigenlijk alleen door LG en Samsung geproduceerd. Daar zal Huawei dus moeten gaan winkelen voor een mooi scherm.

Verder heeft Google concept-ontwerpen en maten doorgegeven waarvan een smartphone, headset en controller moeten voldoen. Het principe achter Daydream zijn de headsets waar een smartphone ingeschoven wordt, zoals de Samsung Gear VR en Google’s eigen Cardboard.

De controller moet beschikken over een touchpad en de nodige oriëntatiesensoren zodat de controller weet op welke manier die wordt vastgehouden. Verder zal het toestel waarschijnlijk moeten draaien op Android N want Google is momenteel druk bezig om Android te optimaliseren voor VR. Of de fabrikanten toestemming krijgen de complete Android-omgeving te verbouwen in combinatie met Daydream is nog onduidelijk.

Wel zal Google zelf waarschijnlijk ook met nieuwe Nexus-toestellen komen die voldoen aan de eisen van het Daydream-platform. Grote vraag is wie deze toestellen mag produceren, vooralsnog wordt voornamelijk HTC getipt als fabrikant achter de nieuwe Nexus-smartphones.

Huawei maakte verder bekend dat het nog steeds als doel heeft op marktleider te worden op de smartphonemarkt. Het heeft de afgelopen jaren had gewerkt en heeft de derde plek nu stevig in handen. De verkopen moeten echter nog verdubbelen of misschien wel verdrievoudigen voordat het Samsung dat nu marktleider is, voorbij zal streven.