2min

Niantic, de ontwikkelaar achter Pokemon Go, heeft het populaire spel nu ook in Nederland beschikbaar gemaakt. Afgelopen weekend verscheen het spel in de Nederlandse Google Play Store en iOS App Store. De game werd tien dagen geleden beschikbaar gemaakt in de Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, maar is zo ongekend populair dat via allerlei omwegen het spel ook in andere landen werd geïnstalleerd en gespeeld.

In Nederland werd Pokémon Go al door 1,3 miljoen spelers gespeeld voordat de game officieel beschikbaar was. Veel mensen kozen ervoor om de Android APK los te downloaden en te installeren op hun Android-smartphone, of door een App Store-account aan te maken in de Verenigde Staten om zo toch het spel te kunnen installeren. Al deze omwegen en trucjes zijn nu niet meer nodig, het spel is nu gewoon in de officiële applicatiewinkels in Nederland te downloaden.

Het zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat nu nog meer mensen het spel gaan installeren en spelen waardoor de hype nog groter wordt. Het is ook een echt zomers spel, want je moet naar buiten om het te kunnen spelen. De echte wereld wordt namelijk getoond op je smartphone en in de wereld kan je Pokémons vinden en vangen.

Als je thuis op de bank blijft zitten zal je niet veel Pokémons vinden, maar als je een paar kilometer gaat wandelen dan komen de Pokémons uit alle hoeken en gaten te voorschijn.

Verder heeft Niantic ervoor gekozen om openbare plekken te gebruiken om de game een extra dimensie te geven, hier kunnen virtuele materialen worden gevonden die weer van pas komen in de game, of kan je arena’s tegenkomen waar de Pokémons getraind kunnen worden of waar je tegen andere spelers kan duelleren.

Het succes van Pokémon is enorm groot en nog niet echt verklaarbaar, maar zoals bij elke nieuwe hype zorgt het ook voor gevaren. Zo zijn er mensen die niet goed opletten en teveel opgaan in hun spel wat nare gevolgen kan hebben. Zo zijn er al spelers van het spoor afgehaald en wordt er opgeroepen om vooral geen Pokemon Go te spelen in de auto.

Voor Nintendo is het de eerste grote game die op een mobiel platform beschikbaar komt en ook meteen een mega succes is. Nintendo leert er waarschijnlijk veel van, want door de extreme populariteit hebben de servers van het spel vaak te maken met overbelasting. Dat wordt nog wat als Nintendo ervoor kiest om Mario, Mario Kart of Zelda beschikbaar te maken op mobiele platformen.