2min Devices

Google werkt aan nieuwe launcher voor Android

Google lijkt te werken aan een nieuwe launcher voor zijn Android-toestellen. Of we deze launcher straks gaan zien in alle kale Android-versies of alleen op de Nexus-toestellen is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de manier waarop de applicatielijst wordt geladen weer compleet anders is. Je moet nu van onderen naar boven swipen, in plaats van op een icoontje drukken.

Google blijft bij de basis waarin er onderin vijf icoontjes zijn te bewonderen en daaronder de drie bekende Android-knoppen. Je kan echter in deze nieuwe launcher van onderen naar boven swipen om de applicatielijst tevoorschijn te toveren. Verder zien wat dat Google zoekbalk is geschrapt op het startscherm, in plaats daarvan is er een knopje linksboven gekomen. Het meest linker startscherm wordt nog steeds gevuld met Google Now.

Google werkt aan nieuwe launcher voor Android

Wanneer we deze launcher in de praktijk gaan zien is nog onduidelijk. Ook is nog onduidelijk of die alleen naar bepaalde Nexus-smartphones komt, of dat Google deze standaard wil gaan meeleveren met Android. Op dit moment worden fabrikanten nog verplicht om een Google zoekbalk te tonen, mogelijk mag dat binnenkort ook een knopje worden. De datum die rechtsboven staat lijkt ook vast te zitten, of dat een nieuwe verplichting gaat worden is ook nog even de vraag.

Wat we wel redelijk zeker weten is dat Google deze maand nog Android 7.0 Nougat op de markt gaat brengen, het zou er last-minute voor kunnen kiezen om deze launcher mee te leveren, al zou dat wel een opmerkelijke zet zijn, na alle beta’s die we eerder hebben gezien. Verder verwachten we in september minimaal één nieuw Nexus-toestel en die zou ook voorzien kunnen zijn van deze launcher.

Of de nieuwe launcher een vooruitgang is, komt denk ik vooral aan op smaak, qua handelingen zal het niet zo heel veel uitmaken denken wij.