2min

Adverteerders zijn niet blij met Facebook. Het blijkt dat het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg jarenlang de statistieken van video’s schromelijk overdreven heeft. Faceboook heeft het zelf gemeld aan zijn adverteerders en stelt gemiddeld 60 tot 80 procent meer views te hebben gemeld dan er daadwerkelijk waren.

Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen op de advertentiemarkt. Facebook zou gemeld hebben dat het enkel views van 3 seconden of langer meetelde. Kortere video’s en views telden niet mee voor het gemiddelde, waardoor dat hoger uitviel. “We ontdekte recent een fout in de manier waarop we een van onze videostatistieken berekenden,” schrijft Facebook in een statement. “Deze fout is nu opgelost.”

De foute rekentechniek zou maar liefst twee jaar gebruikt zijn. Adverteerders zijn daardoor jarenlang uitgegaan van verkeerde gegevens met betrekking tot de prestaties van zijn advertenties op de website. Velen gebruikten die informatie om te bepalen wat voor soort content ze op het sociale netwerk plaatsten. Dat er vanuit de advertentiemarkt zeer ontevreden wordt gereageerd op Facebook zal dan ook weinig mensen verbazen.

Vanuit Unilever wordt er tegenover de Wall Street Journal zeer ontevreden gereageerd op het bericht van Facebook. Keith Weed, hoofd van de marketingafdeling van Unilever, stelt dat de manier waarop technologiebedrijven hun statistieken zelf meten gelijk staat aan “scholieren hun eigen proefwerken laten controleren”.

Ook advertentiebedrijf Publicis vindt het tijd voor een nieuwe regeling. Dat roept Facebook op toe te staan dat “derde partijen de cijfers kunnen verifiëren“. De vraag is echter of het sociale netwerk van Mark Zuckerberg daarmee akkoord zal gaan. Afgelopen jaar verkocht het voor maar liefst 77 miljard dollar aan advertenties.