2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De regionale omroepen hebben samen met de staatsomroep onderzoek gedaan naar het mobiele bereik in Nederland. Daaruit is naar voren gekomen dat in tientallen dorpen het mobiele bereik nog te wensen over laat. Aan het onderzoek deden 23.000 mensen mee, waardoor het een redelijk goed beeld geeft.

Volgens de NOS hebben dorpen in de provincies Drenthe en Noord-Brabant het meeste geklaagd over het slechte mobiele bereik. In het onderzoek moesten mensen een cijfer geven voor het mobiele bereik. In maar liefst 19 dorpen werd de kwaliteit van de mobiele netwerken beoordeeld met een cijfer onder de drie.
Van de negentien dorpen liggen er zes in Drenthe, maar in Brabant werden de slechtste scores uitgedeeld. Vooral in Sint-Oedenrode is het bereik om te huilen volgens het onderzoek.
Mobiel bereik Nederland
De providers zijn minder onder de indruk van het onderzoek, Vodafone vind het niet representatief omdat in veel dorpen die lager dan een drie scoren er te weinig deelnemers zijn en mensen vaak uitgaan van bereik binnenshuis en providers richten zich vooral op bereik buitenshuis. Huizen worden tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat het moeilijk is om ook binnen bereik te bieden. Bij KPN geven ze toe dat niet elk deel van Nederland gedekt is, maar dat het minder dan 1 procent van het totale oppervlak is. In sommige gevallen zijn er ook hoge zendmasten nodig op zichtlocaties waar bewoners niet blij mee zijn, wat er soms toe leidt dat er geen vergunning wordt verstrekt en providers hebben dan moeite om een gebied dekkend te krijgen.