Android-ontwikkelaars moeten vanaf augustus verplicht de Android App Bundle gebruiken voor het aanbieden van hun applicaties aan de Play Store. De Android App Bundle vervangt de traditioneel gebruikte Android APK.

Met het verplicht stellen van de al twee jaar gelanceerde Android App Bundle dwingt Google Android-ontwikkelaars nu over te stappen naar dit standaard publicatieformaat voor Android-applicaties. De techgigant geeft aan dat het gebruik van Android App Bundle ontwikkelaars juist meer voordelen biedt om makkelijker gestroomlijnde releases van hun applicaties uit te brengen.

Android App Bundle helpt ontwikkelaars met het genereren en optimaliseren van APK’s voor distributie naar verschillende device-configuraties en talen. Het nu definitieve publicatieformaat zorgt er onder meer voor dat applicaties kleiner worden in omvang en sneller te downloaden zijn. Dit moet leiden tot meer installaties en minder uninstalls.

Signing key naar Google

Daarnaast biedt het nieuwe publicatieformaat ook een aantal extra mogelijkheden. De meest ingrijpende is die op het gebied van security en authenticatie. Het onderdeel Play App Signing wordt nu verplicht. De signing key die in het oude APK-formaat door ontwikkelaars zelf werd geleverd, moet nu door Google worden geleverd en op de Google-infrastructuur worden beheerd.

De techgigant wil duidelijk controle over de signing key hebben. Google ‘verkoopt’ deze verplichte overstap aan Android-ontwikkelaars dan ook als een manier om het beschermen van de keys tegen verlies of diefstal en het upgraden naar nieuwe sterkere cryptografische app signing key. Ontwikkelaars kunnen nog wel lokaal deze app signing key opslaan, maar deze moet wel door de techgigant zijn goedgekeurd.

Overige extra features

Met Play Feature Delivery kunnen ontwikkelaars aanpassen welke onderdelen naar welke devices worden gestuurd. Mogelijkheden hiervoor zijn onder meer het installatietijdstip-, conditional- of on-demand delivery-opties.

De feature Play Asset Delivery zorgt er verder voor dat eindgebruikers minder lang op een applicatie of update hoeven te wachten. De feature maakt het mogelijk dynamisch grote hoeveelheden applicatie-onderdelen af te leveren en daarbij de afleverkosten te reduceren. Eindgebruikers krijgen hiermee alleen de onderdelen die voor hun specifieke device bestemd zijn en verspillen minder ruimte en bandbreedte.

Alleen noodzakelijk voor distributie via Play

De straks verplichte Android App Bundle geldt alleen voor Android-applicaties die naar de Play Store worden gebracht. Android-ontwikkelaars kunnen nog gewoon APK’s gebruiken voor die applicaties die naar andere applicatie-stores worden gebracht of als directe download beschikbaar zijn.