2min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft versie 1.0 van zijn Windows App SDK uitgebracht. Deze SDK brengt zowel nieuwe API’s als samengevoegde API’s voor Win32 en WinRT.  

De Windows App SDK v1.0 is een set ontwikkelcomponenten en tools voor het Windows app development platform. Deze tools kunnen zowel worden gebruikt voor desktopapplicaties voor Windows 10 versie 1809 tot Windows 11.

De Windows App SDK bestaat uit libraries, frameworks, componenten en tooling die ontwikkelaars kunnen gebruiken voor het aan applicaties toegang geven tot de vele versies van de functionaliteit van Windows. Hierbij wordt de functionaliteit van native Win32-applicaties gecombineerd met moderne API-technologie.

Windows App SDK biedt daarbij een consistent API-platform voor bestaande en nieuwe functionaliteit die zich automatisch aan het favoriete applicatiemodel en uitrolmechanisme van ontwikkelaars aanpast. Hierdoor hoeft de code van applicaties niet voor iedere versie van het Windows-besturingssysteem te worden aangepast.

Nieuwe, geconvergeerde API’s en subsets

Microsoft biedt hiermee nieuwe API’s, geconvergeerde API’s en API-subsets. De nieuwe API’s moeten ontwikkelaars helpen met het oplossen van problemen rondom applicaties of voor het inbouwen van extra functionaliteit. Denk hierbij aan applicatiedataopslag en -beheer, packaging- en systeemintegratie en functionaliteit voor cloudgebaseerde apps en verbindingen met de Azure public cloud.

De geconvergeerde API’s zijn API’s die zowel op Win 32 gebaseerde als op moderne op WinRT gebaseerde API’s samenvoegen. Hiermee kunnen ontwikkelaars hun applicaties meer functionaliteit geven, die voor alle onderliggende platformen werkt.

De eveneens aangeboden API-subsets zorgen ervoor dat met Windows SDK ontwikkelde applicaties op ieder endpoint werken. Ongeacht de gebruikte versie van het Windows-besturingssysteem.

Overige functionaliteit

Naast de functionaliteit voor verschillende soorten API’s beschikt versie 1.0 van Windows App SDK over ondersteuning voor WinUI en code als C++/WinRT, Rust/WinRT en C#/WinRT. Verder wordt ook MSIX-Core ondersteund. Voor komende versies van Windows App SDK verwacht Microsoft ondersteuning voor Edge/Chromium WebView2, Startup Tasks en Update Scan Integration.

Windows App SDK v1.0 is nu via GitHub beschikbaar.