3min

Tags in dit artikel

, , ,

Van de Ubuntu-gebaseerde Linux-distributie Linux Mint is onlangs versie vijf verschenen in een normale- en een light-variant. De laatste veriant is zo vrij mogelijk en bevat geen enkele vorm van gepatenteerde technologieën.

Deze nieuwe versie van Linux Mint is gebaseerd op de nieuwste versie van Ubuntu, versie 8.04 Hardy Heron, en is compatibel met de pakketbronnen van deze Ubuntu-versie. Linux Mint 5.0 is net als de Ubuntu-versie waarop het gebaseerd is een ‘Long Term Support’-versie, er zal langdurige ondersteuning aan geboden worden.

Vanzelfsprekend bevat deze nieuwe uitgave alle vernieuwingen uit Ubuntu 8.04, maar het kent hiernaast ook een hoop verbeteringen op de door Mint toegevoegde applicaties.

Verbeteringen aan mintMenu

In het mintMenu, de software die het menu regelt onder Mint Linux, is een vernieuwing doorgevoerd om op eenvoudige wijze software te deïnstalleren. Door in het menu op de snelkoppeling richting een programma te rechtsklikken kan men nu de optie ‘Uninstall’ terugvinden. Door het kiezen van deze optie zal het deïnstallatieprogramma gestart worden.

Snelle deïnstallatie vanuit mintMenu

MintMenu biedt nu ook de mogelijkheid om programma’s automatisch te laten opstarten na het inloggen, dit gaat op dezelfde manier als de deïnstallatieoptie. Een andere verandering is een nieuw configuratiescherm voor mintMenu.

MintInstall krijgt meer snelheid

Het installatieprogramma voor softwarepakketten onder Linux Mint heeft nu een controle gekregen, waardoor installatie van programma’s veel sneller kan verlopen. Bij installatie vanaf een .mint-bestand werden vroeger de APT-pakketbronnen vernieuwd, dit kost relatief veel tijd. In de nieuwe situatie wordt deze vernieuwing overgeslagen als mintInstall het te installeren softwarepakket in je huidige pakketbronnen kan vinden.

Ook het zoeken in mintInstall heeft een nieuwe functie gekregen: het is nu mogelijk om de zoekfunctie van APT te gebruiken binnen mintInstall. Door deze nieuwe zoekfunctie kun je snel en eenvoudig zoeken naar software binnen al je pakketbronnen zonder dat je een groot programma als synaptic moet starten.

MintUpdate logboek

Het updateprogramma van Mint Linux, mintUpdate, heeft een aantal administratieve verbeteringen ondergaan. Er is een logboek toegevoegd waarin tevens te zien is of de operatie met gebruikers- of rootrechten is afgehandeld. Dit is toegevoegd als nieuwe eis uit praktijkervaring.

Ook is het geheugengebruik van mintUpdate flink naar beneden gebracht om de snelheid van het gehele systeem te verbeteren. Het geheugengebruik na een paar dagen is van maar liefst 100MB naar 6MB teruggebracht.

Vernieuwingen op de desktop

Vergeleken met de vorige versie is er op de desktop een hoop veranderd.

GNOME 2.22 maakt deel uit van Mint Linux 5.0 en de meegeleverde compositiemanager van GNOME wordt nu gebruikt om desktopeffecten te genereren. De software GNOME-Do, een applicatielauncher, maakt nu ook deel uit van de desktop en kan op eenvoudige wijze via de toetsencombinatie super+spatie bereikt worden.

Gnome-Do in Linux Mint

Snelheidsverbeteringen

In deze nieuwe uitgave van Linux Mint is ook aandacht besteed aan de snelheid van het systeem.

Naast de eerder genoemde verlaging van het geheugengebruik van mintUpdate is ook het geheugenverbruik van Firefox teruggebracht door gebruik te maken van versie 3 van de populaire browser.

Op het gebied van de Linuxkernel, de kern van het besturingssysteem, is nu versie 2.6.24 terug te vinden. Deze nieuwe kernelversie bevat onder andere een nieuwe scheduler, de ‘Completely Fair Schedular’ (CFS), waardoor de algehele snelheid van het systeem merkbaar zal toenemen.

Overige verbeteringen

Natuurlijk zijn er ook andere verbeteringen in de nieuwe versie van Linux Mint terug te vinden.

Een interessante nieuwe functie is de standaardmogelijkheid om mp3’s te encoderen, dit is opmerkelijk omdat zelfs de mogelijkheid om mp3’s af te spelen bij veel Linux-distributies standaard niet aanwezig is vanwege patenten op het mp3-formaat in bepaalde landen.

Linux Mint is nu ook beschikbaar in verschillende talen. De community heeft mintTools, bestaande uit de kenmerkende Mint Linux-software, volledig naar elf verschillende talen vertaald. Sommige onderdelen, zoals mintInstall, mintUpdate en mintMenu, ondersteunen zelfs eenentwintig talen. Ook de handleiding is vertaald naar vier talen.