Gebruikers van Docker Desktop kunnen vanaf nu applicaties ontwikkelen met WebAssembly-technologie.

Docker maakte onlangs bekend dat developers hun Docker Desktop-omgeving voortaan kunnen gebruiken om applicaties te ontwikkelen met software artifacts van WebAssembly (Wasm).

Wasm werd oorspronkelijk onder leiding van het World Wide Web Consortium (W3C) ontwikkeld voor het bouwen van browsertoepassingen. Vandaag de dag wordt de technologie steeds vaker gebruikt voor softwareontwikkeling in veilige sandbox-omgevingen.

In tegenstelling tot containers die beperkt zijn tot Linux of Windows maakt Wasm het mogelijk om code eenmalig te schrijven en overal te implementeren met behulp van meer dan 40 verschillende programmeertalen.

WebAssembly en Docker Desktop

WebAssembly, vaak afgekort als Wasm, stelt developers in staat om applicatiecode in meer dan 40 programmeertalen te compileren en uit te voeren in sandbox-omgevingen. Onder de programmeertalen vind je Rust, C, C++, JavaScript en Golang.

Het is niet duidelijk of en in welke mate Wasm containers gaat vervangen. Voorlopig verwacht Docker dat Wasm-applicaties naast containers zullen worden ontwikkeld en ingezet, afhankelijk van de use case en benodigde schaal.

Technische preview

Michael Irwin, Engineering Manager bij Docker, beschreef de nieuwe release in een technische preview. Hij bevestigde dat de nieuwe versie van Docker developers in staat stelt om cloud-native applicaties te ontwikkelen met behulp van containers en Wasm artifacts. Als gevolg hoeven developers geen aparte ontwikkelingsomgeving aan te schaffen, te implementeren en te beveiligen.

“We willen ontwikkelaars helpen hun ideeën tot leven te brengen door de complexiteit van applicatieontwikkeling te overwinnen”, schreef Irwin. “We streven ernaar om het gemakkelijk te maken om applicaties te bouwen, te delen en te draaien, ongeacht de onderliggende technologieën.”

“We zien Wasm als een aanvullende technologie op Linux-containers”, vervolgde Irwin, “waarbij ontwikkelaars aan de hand van een use case kunnen kiezen welke technologie ze gebruiken. En terwijl gebruikers ontdekken wat er mogelijk is met Wasm, willen we de ontwikkeling van Wasm-applicaties vergemakkelijken met de ervaring en tools waar Docker om bekendstaat.”

Tip: Docker verhoogt stilletjes prijzen van Teams- en Business-licenties