2min Devops

Flutter onthult prestatieverbeteringen en toolkit voor nieuwsapps

Flutter onthult prestatieverbeteringen en toolkit voor nieuwsapps

Het team van Flutter, een framework voor de ontwikkeling van mobiele apps, maakt een reeks updates bekend op conferentie Flutter Forward 2023.

De belangrijkste aankondigingen zijn prestatieverbeteringen, de mogelijkheid om Flutter-code in te sluiten in apps en support voor nieuwe architecturen als WebAssembly en RISC-V.

Flutter is een open-source framework van Google. Developers gebruiken het framework om snel en gemakkelijk apps te ontwikkelen voor meerdere platformen, waaronder desktops, Android en iOS. De vaste programmeertaal is Dart, een gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele mobiele talen.

Het team van Flutter demonstreerde onlangs een reeks updates op Flutter Forward 2023, een conferentie voor partners en gebruikers. De meeste updates bevinden zich in de testfase. De aankondigingen geven een idee van de functies die gebruikers in de komende maanden kunnen verwachten.

Nieuwsapps en embedding

Allereerst liet het team weten dat Impeller (de rendering runtime van Flutter) is herschreven. De nieuwe versie vermindert bugs en verbetert prestaties. De update is gericht op mobiele apps die met Flutter worden ontwikkeld, maar ook macOS- en Windows-applicaties gaan erop vooruit.

Ten tweede lanceert het team een toolkit voor nieuwsapps: Flutter Forward. De toolkit is toegespitst op gebruikers die mobiele apps willen ontwikkelen voor nieuwsvoorziening. Kant-en-klare modules voor verificatie, advertenties en pushmeldingen versnellen het ontwikkelingsproces.

Ten derde sleutelt het team aan een functie voor het insluiten van Flutter-code in andere apps, oftewel ‘embedding’. De functie stelt ontwikkelaars in staat om Flutter-code met een <div>-element aan apps toe te voegen.

WebAssembly en RISC-V

Ten vierde werkt het team aan manieren om Flutter naar WebAssembly te compileren. Teamlid Tim Sneath verwacht dat de stap prestatieverbeteringen oplevert. “Het lijkt erop dat WebAssembly laadtijden en bestandsgrootten kan verminderen”, vertelde hij tegen TechCrunch.

Tot slot legt Flutter de basis voor ondersteuning van RISC-V, een opkomende chiparchitectuur. Dit project bevindt zich in de beginfase. Het kan nog even duren voordat de eerste updates verschijnen.

Tip: Google laat Flutter nu ook interfaces bouwen voor Windows