1 min

Een recente update voor Windows 11 kan bij gebruikers een ‘blue screen of death’ veroorzaken. Microsoft onderzoekt de mogelijke oorzaak en heeft nog geen definitieve fix.

De deze week uitgebrachte Windows 11 KB5029351-update levert bij verschillende gebruikers een blauw scherm des doods op. Meer specifiek veroorzaakt de geüpdatete code een ‘UNSUPPORTED_PROCESSOR’-fout wanneer het getroffen systeem na de update reboot.

Volgens reacties op Reddit wordt de fout het meest aangetroffen op Windows 11-systemen met een MSI-moederbord en Intel-processors. Vooral MSI-moederborden die over de laatste BIOS-versie beschikken, blijken kwetsbaar. Microsoft heeft het probleem inmiddels toegegeven.

BIOS-update MSI-moederborden

Meer specifiek zou het gaan om een fout rondom een BIOS-update voor de in juli dit jaar geïntroduceerde MSI Z690- en Z790-moederborden. De update moest deze geschikt maken voor de laatste 14de generatie Intel-processors.

Microsoft werkt aan fix

Microsoft heeft aangegeven het probleem te onderzoeken en hard te werken aan een fix. De techgigant geeft verder aan dat Windows 11 automatisch wordt teruggezet naar de vorige versie door een toestel verschillende keren te herstaren. Daarna zouden gebruikers normaal hun systemen kunnen booten.

Ook het terugdraaien van de laatste BIOS-versie voor de MSI-moederborden zou helpen het probleem ongedaan te maken.

Lees ook: Windows 11 23H2 op komst: wat is er nieuw?