2min

Firefox gaat in de toekomst alle zoekopdrachten die met Google uitgevoerd worden versleutelen. Hiermee wil het de privacy van haar gebruikers waarborgen. Met deze beslissing zal Firefox de eerste webbrowser zijn die zoekopdrachten gaat versleutelen.

Dit is bekend gemaakt door Johnathan Nightingale, senior director bij Mozilla’s afdeling Firefox Engineering, in een e-mail. Zijn afdeling experimenteert momenteel met encryptietechnieken om straks alle zoekopdrachten van Google te versleutelen. "Als we niet op problemen stuiten zal deze functionaliteit toegevoegd worden aan onze Aurora- en bètaversie, voordat het naar al onze Firefox-gebruikers doorgesluisd wordt", aldus Nightingale. Zowel de gebruikers van de Engelstalige als niet-Engelstalige versie zullen over het versleutelingsmechanisme beschikken.

Wanneer de eerste Firefox-versie met deze encryptietechnologie zal verschijnen is niet bekend. Zoals gezegd bevindt het project zich nog in de experimentele fase. Mozilla kondigde vorig jaar aan iedere zes tot acht weken een nieuwe versie te zullen lanceren om zo sneller bugs te verhelpen en features te introduceren. In theorie is het dus mogelijk dat we deze nieuwe functionaliteit binnenkort al voorbij zullen zien komen. Vorige week lanceerde Mozilla Firefox 11.

Google is de standaardzoekmachine van Firefox. Vorig jaar tekenden beide partijen een overeenkomst waarbij Google opnieuw de standaard zoekmachine van Mozilla’s webbrowser zal worden. Voor Mozilla is het een zeer lucratieve deal aangezien 84 procent van haar inkomsten uit deze samenwerking voortvloeit. Ook ging de maker van de webbrowser vorig jaar een samenwerkingsverband aan met Microsoft. Liefhebbers van Bing kunnen een Firefox-versie downloaden waarin Microsofts zoekmachine is geïntegreerd in de webbrowser.