Microsoft is een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf TomTom om locatiediensten aan te bieden binnen clouddienst Azure. De samenwerking is er vooral op gericht om het platform interessant te maken voor automakers, die voor zelfrijdende auto’s zoveel mogelijk locatiegegevens nodig hebben.

De samenwerking werd in Detroit aangekondigd in het Microsoft Technology Center. De gedachte is dat Microsoft de kaartgegevens van TomTom kan gebruiken om locatievoorzieningen beter vorm te geven. De informatie zou het makkelijker moeten maken voor ontwikkelaars om toepassingen te maken voor hardware die actief gebruikt maakt van locatiegegevens.

“Middels onze samenwerking met Microsoft, brengen we al onze kaarteninformatie naar Microsoft Azure, om innovatie te stimuleren die de levens van mensen beter kunnen maken,” laat Pieter Gillegot-Vergauwen van de productmanagement-afdeling bij TomTom weten in een statement. “We werken actief aan een toekomst waarin slimme mobiliteit, slimme steden en autonome voertuigen realiteit zijn.”

De samenwerking met TomTom is niet de enige die Microsoft is aangegaan om Azure te verbeteren. Het werkt namelijk ook samen met HERE, eveneens een bedrijf dat zich bezighoudt met kaarten. De informatie van HERE staat centraal in de API van Microsofts Bing Maps. Die samenwerking wordt nu intensiever volgens Ashish Pandya – director of Corporate Strategy – van HERE.  “We bevinden ons in een nieuwe tijd van diensten rond verbonden auto’s, als het aankomt op veiligheid, productiviteit en efficiency. We denken niet dat dit gerealiseerd kan worden door een enkel bedrijf. Hiervoor is een intensieve samenwerking nodig, die we aangaan met Microsoft.”

Microsoft hoopt zelf met deze nieuwe samenwerkingen een open platform aan te kunnen bieden dat wereldwijde diensten op het gebied van locatievoorzieningen mogelijk maakt. De gedachte is dat informatie op Azure rond onder meer verkeer, kaarten en de agenda van een chauffeur, gecombineerd kan worden om zo efficiënt mogelijke routes te plannen.