2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Amerikaanse SCO Group zou de druk op IBM en zakelijke Linux-gebruikers willen verhogen door bedrijven een vergoeding te vragen voor elk Linux-programma dat ze in gebruik hebben. Volgens de Amerikaanse technologiesite eWeek zou SCO binnenkort geld willen zien voor elk zakelijk gebruikt Linux-pakket dat is gebaseerd op de 2.4-versie van de zogenoemde kernel, de kern van het programma. Volgens SCO bevat deze versie de meeste stukken Unix-code, het operating systeem waarvan de onderneming een deel van de patenten in bezit heeft.

SCO zou daarbij geen onderscheid maken tussen de diverse Linux-distributies. Ook indien de software afkomstig is van grote Linux-distributeurs als Red Hat, SuSE, Debian en Turbolinux zal er betaald moeten worden. Bronnen van eWeek gaan ervan uit dat er voor elk Linux-pakket enkele honderden dollars zullen moeten worden afgetikt. Consumenten worden ontzien. In maart dit jaar klaagde SCO Group technologiegigant IBM voor één miljard dollar aan wegens het ‘illegaal verspreiden van handelsgeheimen’ door de distributie van IBM’s Linux-variant. Omdat IBM z’n eigen Unix-distributie omzet in een Linux-product waarvan de broncode openbaar is daalt volgens SCO Group de economische waarde van het Unix-besturingssysteem.

Linux is in de vroege jaren ’90 ontwikkeld door de toen nog studerende Fin Linus Torvalds. Het besturingssysteem is in de loop der jaren populair geworden vanwege de lage kosten, de betrouwbaarheid en het feit dat de broncode openbaar is. Van Linux bestaan, net als van Unix, diverse versies.