De Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders, Marvell Technology Group, laat vandaag weten dat het de overname van rivaal Cavium Inc. heeft afgerond. Het telde zes miljard dollar neer voor de overname en kreeg recent goedkeuring van de Chinese mededingingsautoriteiten.

Het nieuwe gecombineerde bedrijf heeft nu een breed portfolio aan intellectuele eigendommen en patenten die – zo laat Caviums CEO Syed Ali in een statement weten – “voor significante kansen” zorgen als het aankomt op groei. Ali ziet vooral kansen wat betreft de opkomst van nieuwe soorten workloads voor computers. Verwacht wordt dat de synergie binnen achttien maanden zorgt voor 150 tot 175 miljoen dollar aan besparingen.

Omzetdaling tegengaan

Voor de zes miljard dollar krijgt Marvell een ontwikkelaar van ARM en MIPS processoren voor gebruik in onder meer netwerken, servers, opslag- en datacenters. Cavium begon overigens ooit als ontwikkelaar van storage controllers voor hdd’s en ssd’s, maar verwerd de afgelopen tijd leverancier van veel meer soorten chips. Ondertussen hoopt Marvell dat laatste feit te kunnen gebruiken om meer chips te verkopen voor opslagapparatuur en netwerktoepassingen.

Tegelijk heeft Marvell wel wat werk te verrichten. Cavium boekte afgelopen jaar een verlies van 68,9 miljoen dollar; het jaar daarvoor bedroeg het verlies nog 147,2 miljoen dollar. Kortom: heel goed gaat het niet met de onderneming. Daarnaast zag Marvell zijn winst ook niet bepaald groeien de afgelopen tijd. Vorig jaar boekte het een winst van slechts 429.700 dollar, op een omzet van 2,1 miljard dollar.

Tij keren

Met de overname denkt men dat tij te kunnen keren. Niet alleen door de synergie die bereikt kan worden, maar ook doordat Marvell hoopt nieuwe markten aan te boren hierdoor. Ook denkt het beter te kunnen concurreren met grotere ondernemingen in de markt. Het past overigens binnen de strategie die breder toegepast wordt binnen de chipindustrie.

Steeds meer spelers proberen namelijk brede samenwerkingsverbanden aan te gaan. Denk immers maar aan de overname van NXP door Qualcomm. En de recente poging van Broadcom om Qualcomm over te nemen en zelfs het gerucht dat Intel interesse zou hebben in een overname van Broadcom.