1 min

Een voormalig medewerker van Apple zou bedrijfsgeheimen van het bedrijf gestolen hebben, met de intentie die aan een nieuwe werkgever over te dragen. Het gaat om onder meer zaken rond autonome voertuigen, waar Apple al jaren onder grote geheimhouding aan werkt.

Dat meldt The Mercury News vandaag. Voormalig Apple-medewerker Xiaolang Zhang werd op het San Jose International Airport aangehouden, toen hij een ‘last-second’ kaartje naar China gekocht had. Hij zou tijdens vaderschapsverlof documenten van Apple gestolen hebben en die op de laptop van zijn echtgenote geplaatst hebben. Die bedrijfsgeheimen wilde hij vervolgens overdragen aan een nieuwe werkgever.

Documenten stelen

Volgens de verhalen zou Zhang aan de slag gaan voor XMotors, een bedrijf dat claimt “intelligente, verbonden en volledig elektrische voertuigen” te bouwen “voor de jonge generatie”. Het bedrijf heeft kantoren in China, als de Verenigde Staten. Onder meer Alibaba en Foxconn hebben erin geïnvesteerd.

Zhang zou binnen Apple “brede toegang tot vertrouwelijke interne databaes” hebben, als onderdeel van zijn werk binnen het team dat autonome voertuigen ontwikkelt. Nadat hij Apple vertelde ontslag te nemen en aan de slag te gaan voor XMotors, besloot het de twee smartphones en laptop die hij van het bedrijf had gekregen te onderzoeken. Zo ontdekte Apple dat Zhang flink wat vertrouwelijke documenten had opgeslagen.

Toen hij probeerde de Verenigde Staten te verlaten, werd Zhang dus gepakt door de FBI. Ondertussen schijnt hij de diefstal van bedrijfsgeheimen toegegeven te hebben en wordt er mogelijk een rechtszaak aangespannen.