2min

Tags in dit artikel

, , ,

FNV heeft een kort geding aangespannen tegen Google namens een van haar leden. De uitspraak volgt op 24 augustus. Aanleiding hiervoor is de website Farmdate.nl, een datingsite voor agrariërs. Bij het invoeren van de zoekterm ‘farm-date’ wordt deze site tevens gekoppeld aan bepaalde sexsites in gesponsorde koppelingen. Een medebedenker van het TV programma Boer zoekt Vrouw is lid van FNV en eigenaar van Farmdate.nl, hij is van mening dat dit beschadigend is voor de reputatie van Farmdate en eist dat Google deze koppelingen verwijdert. Medewerking van Google is tot nu toe uitgebleven.

Aan de rechter is voorgelegd of Google door deze weigering niet onrechtmatig handelt. Een ingewikkelde technische ingreep is het niet. Andere zoekmachines verleenden wel hun medewerking en hebben, na klachten van Farmdate.nl, bepaalde gesponsorde koppelingen verwijderd.

"Bij Google kan elke site ongewenst, middels gesponsorde koppelingen, op eenzelfde pagina terechtkomen als zo’n sexsite", aldus de FNV jurist van de aanklager. "Wij kunnen ons voorstellen dat website eigenaren niet geassocieerd wensen te worden met dergelijke sites en vinden dat Google de mogelijkheid moet bieden om, bij bezwaar tegen de koppelingen, deze te kunnen verwijderen."

Naast het persoonlijke belang van Farmdate, speelt ook mee dat als de rechter de vordering van Farmdate afwijst, het in de meeste gevallen mogelijk wordt om gesponsorde koppelingen te plaatsen ook al maken personen of bedrijven daar bezwaar tegen. Er zijn dan onvoldoende mogelijkheden in het Nederlandse recht om dergelijke koppelingen te laten verwijderen.

Google hanteert niet in alle landen deze handelswijze. In de Verenigde Staten kan men wel bezwaar maken tegen dergelijke gesponsorde koppelingen. Bovendien is door de rechter in de Verenigde Staten en Frankrijk bepaald dat Google geen oneigenlijk gebruik mag maken van handelsnamen bij de gesponsorde koppelingen. FNV wil bereiken dat er meer mogelijkheden komen voor website eigenaren om bezwaar te maken tegen ongewenste koppelingen. Daarnaast wil de bond dat vast komt te staan dat een zoekmachine onrechtmatig handelt als er geen mogelijkheid wordt geboden om tegen bepaalde gesponsorde koppelingen bezwaar te maken en deze te laten verwijderen.