RealNetworks heeft op de LinuxWorld Conference and Expo laten weten dat het volgend jaar met opensource software komt die het mogelijk maakt op Windows mediabestanden af te spelen onder het Linux besturingssysteem.

Momenteel is het niet onmogelijk om Windows Media Video (WMV) en Windows Media Audio (WMA) af te spelen onder Linux, maar daarvoor moeten closed source modules gebruikt worden en dat past niet in het opensource karakter van Linux. RealNetworks kan daar nu verandering in brengen omdat het bedrijf een overeenkomst heeft gesloten met Microsoft met de schikking die beide bedrijven in oktober vorig jaar troffen.

RealNetworks heeft nu software ontwikkeld voor Linux en zal de code hiervan ter beschikking stellen onder het Helix Community project, een opensourceproject dat software van RealNetworks onder Linux moet promoten. "Alles wat we doen zal ondergebracht worden bij het Helix project", aldus Jeff Duchmann van RealNetworks. Duchmann benadrukte wel dat de software van zijn bedrijf geen ondersteuning biedt aan bestanden die voorzien zijn van digital rights management.

Wel zijn er plannen om ondersteuning te gaan bieden aan het AAC formaat dat gebruikt wordt door Apple’s iTunes, maar daarvoor moet RealNetworks nog wel de juiste licenties bemachtingen. Uiteindelijk wil RealNetworks haar muziekwinkel ook naar het Linuxplatform brengen. Novell heeft laten weten dat het de software van RealNetworks in het vierde kwartaal van dit jaar zal opnemen in haar Suse Linux Enterprise Desktop 10 software.