Nvidia richt zijn pijlen meer op de datacentermarkt en wil daar een compleet portfolio voor gaan leveren. Dit blijkt uit een recent interview met CEO Jensen Huang van Nvidia in de Financial Times.

Uit het interview in de zakenkrant blijkt dat Nvidia binnen afzienbare tijd de voornaamste leverancier van core-technologie voor datacenters wil worden. Het bedrijf wil daarvoor de complete benodigde technologie stack gaan leveren.

Compleet portfolio

De stap naar het leveren van een compleet datacenterportfolio en ‘datacenter scale computing’ ziet CEO Huang als de toekomst voor Nvidia. Het bedrijf neemt hiervoor steeds meer stappen. Zo nam Nvidia eerder dit jaar voor 7 miljard dollar Mellanox over. Met Mellanox kreeg de chipsetfabrikant een specialist in handen op het gebied van interconnectverbindingen met hoge snelheid tussen server- en storage-infrastructuur.

Daarnaast worden de GPU’s van Nvidia, oorspronkelijk ontwikkeld voor het afhandelen van video streams, steeds meer gebruikt als computing engines voor het trainen van AI-modellen. Dit maakt de GPU’s een belangrijk onderdeel binnen datacenters.

De enige belangrijke core-componenten die nog binnen het portfolio ontbreken, zijn nog de benodigde CPU’s. Maar het mogelijk overnemen van ARM – waarover al enige tijd wordt gespeculeerd– kan ook dit probleem oplossen.

Datacenter verslaat gaming business

Dat de keuze van Nvidia voor de datacentermarkt gerechtvaardigd is, blijkt ook uit de recente cijfers. Vergeleken met vorig jaar zijn de inkomsten uit de datacenteractiviteiten met maar liefst 167 procent toegenomen tot een bedrag van 1,75 miljard dollar. Het datacentersegment binnen Nvidia presteerde hiermee voor het eerst beter dan de traditionele gaming business dat 1,65 miljard opleverde.