2min

Tags in dit artikel

,

Een nieuw Europese megafabriek van Intel wordt misschien in Duitsland gevestigd. De Duitse deelstaat Beieren wil deze vestiging graag binnenhalen, zo bericht Reuters.

De Europese megafabriek van Intel moet onderdak gaan vinden op een ongebruikte oude luchmachtbasis in de zuidelijke Duitse deelstaat, zo geeft de nieuwsorganisatie aan. Beieren en Intel zouden hierover inmiddels van gedachten wisselen, zo geeft de Beierse minister van Economische Zaken Hubert Aiwanger aan. De Duitse deelstaat Beieren ziet de komt van de techgigant zeker zitten. Vooral omdat dit voordelen biedt voor andere Beierse techbedrijven, zoals BMW die de chips in zijn voertuigen kan verwerken.

Tip: EU moet Intel 8 miljard euro betalen voor twee chipfabrieken

Reactie op wens EU

De komst van de megafabriek van Intel is een antwoord op de recente initiatieven van de Europese Unie om de eigen chipindustrie sterk uit te breiden. De EU wil niet meer compleet afhankelijk zijn van buitenlandse technologie, zoals chipsets. Dit om het huidige tekort aan processors in de nabije toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. De EU heeft hiervoor een samenwerkingsverband opgericht voor de binnen de lidstaten aanwezige chipindustrie. Denk hierbij aan bedrijven als STMicroelectronics, NXP, Infineon en ASML.

Voordelen Intel

Intel wil met een nieuwe Europese megafabriek natuurlijk zijn marktaandeel binnen de EU behouden en mogelijk uitbreiden. Intel heeft al een aantal fabrieken in Ierland. Met de uitbreiding van de capaciteit kan de techgigant beter beantwoorden aan de vraag en levering van producten binnen de EU. De techgigant voert hierover al enige tijd gesprekken met geïnteresseerde landen.

Tip: ‘EU overweegt eigen chipfabrikant op te richten’