Cloudflare wil met Project Pangea minder toegankelijke en arme gebieden verbinden met het internet: betrouwbare internettoegang als basisrecht.

De gebieden kunnen het netwerk van Cloudflare gebruiken om “hun eigen telecominfrastructuur te bouwen [en] een gratis en duurzame manier te vinden, om mensen die afhankelijk zijn van internet daar toegang toe te geven,” aldus het bedrijf.

Nonprofitorganisaties, coöperatieve gemeenschapsnetwerken en kleine of particuliere commerciële netwerken die voor lokale gemeenschappen werken, kunnen zich opgeven. Zij moeten wel een eigen IPv4-ruimte hebben en zelf de backhaul naar een uitwisselingspunt kunnen opzetten.

“Internet is een centraal onderdeel van ons leven geworden en dat is het afgelopen jaar alleen maar meer geworden, legt het uit. “Toch heeft de helft van de wereldbevolking geen toegang tot internet. Veel anderen zien zich beperkt tot slechte, dure en onbetrouwbare connectiviteit. Ondanks grote overheidsinvesteringen en particuliere infrastructuur, blijft deze ongelijke en oneerlijke toegang tot internet bestaan.”

Betrouwbare internettoegang is een basisrecht

Betrouwbare internettoegang moet worden beschouwd als een basisrecht, vindt Matthew Prince, cofounder en CEO van het bedrijf. “Helaas bouwen veel gemeenschappen hun eigen infrastructuur, om daarna helaas te worden gestopt door hoge bandbreedtekosten,” reageert hij. “We willen helpen waar we kunnen: als ze de verbindingswegen al hebben aangelegd, willen wij ons netwerk aanbieden als de veilige, toegankelijke snelweg naar het wereldwijde internet.”

Cloudflare zegt dat Project Pangea een gratis ‘oprit’ naar het web zal bieden en dat organisatoren van gemeenschapsnetwerken ook toegang zullen hebben tot de beveiligingstools van het bedrijf. Om de internetsnelheden te optimaliseren, zullen lokale gemeenschappen worden opgezet met datacenters dicht bij hen in de buurt.