Symbian, het besturingssysteem dat onder andere gebruikt wordt voor mobiele telefoons, is overgenomen door Nokia. Nokia maakte al gebruik van het besturingssysteem Symbian op de mobiele telefoons die het bedrijf produceert. De overname zelf is niet heel speciaal, maar wel opmerkelijk is het feit dat Symbian een non-profit organisatie gaat worden.
Nokia kiest ervoor om Symbian open source te maken en dit is voornamelijk gedaan om het besturingssysteem populairder te krijgen onder de consument, waardoor Android en LiMo moeilijker een voet aan de grond krijgen.
Symbian Foundation
Om Symbian open source te maken maakt men gebruik van de Symbian Foundation. De Symbian Foundation bestaat uit een aantal grote en bekende leden. Nokia, Sony Ericsson, Motorola, NTT DoCoMo, AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments en de Vodafone Group zijn namelijk vertegenwoordigd in de Symbian Foundation. Omdat men Symbian dus open source wil maken, krijgen bovenstaande producenten gratis toegang tot het besturingssysteem. Tijdens de lancering van de Symbian Foundation worden er al per direct een aantal onderdelen van het besturingssysteem beschikbaar gesteld voor de leden van de Symbian Foundation. Andere delen van het besturingssysteem zullen in de twee jaar die daarop volgen beschikbaar worden.
Licentiegelden
Een zekere Geoff Blaber, analist van CSS Insight, denkt dat Symbian door Nokia ook is overgenomen vanwege de besparing op licentiegelden. Geoff Blaber: "Nokia betaalde afgelopen jaar ruim 250 miljoen dollar aan licentiegelden voor Symbian. Dan is het vanuit commercieel oogpunt logischer om Symbian te kopen voor zo’n 410 miljoen dollar dan te blijven betalen aan wat in feite een dochteronderneming is van meerdere aandeelhouders."
:
Voor Google is deze overname niet bepaald gunstig. Het Android-platform wat afkomstig is van Google heeft namelijk dezelfde doelstelling als Symbian. Het Android-platform is namelijk ook een open source-platform dat zich richt op standaarden voor mobiele platformen. Onlangs werd ook duidelijk dat Android last heeft van vertragingen met de ontwikkeling en daarom lijkt Symbian hier terrein te winnen.