Meta stopt bouw datacenter Zeewolde

Meta stopt bouw datacenter Zeewolde

Meta heeft besloten voorlopig te stoppen met de bouw van een datacenter in Zeewolde.

Meta werkt sinds 2019 aan een datacenter in Zeewolde. Eind 2021 keurde de gemeenteraad de bouwplannen goed. De beslissing raakte in opspraak. In december riep de Eerste Kamer de Rijksoverheid op om geen grond te verkopen voor het project. Op 21 maart liet minister De Jonge (Ruimtelijke Ordening) weten dat het datacenter waarschijnlijk niet zou doorgaan.

Vandaag trok Meta zich openlijk terug. “Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren”, deelt een woordvoerder. De organisatie beweert in 2019 “door de lokale, provinciale en nationale overheid” uitgenodigd te zijn om een datacenter in Nederland te overwegen. De gemeente Zeewolde heeft altijd beweerd dat Meta het initiatief nam.

Geen hyperscale datacenters

Het datacenter in Zeewolde is voorlopig van de baan. Hetzelfde geldt voor datacenterprojecten in andere delen van Nederland. Halverwege februari maakte het kabinet bekend dat er in de komende negen maanden geen bouwvergunningen voor hyperscale datacenters worden verleend. Volgens het kabinet is de periode nodig om nieuwe, strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters op te stellen.