De sociale netwerksite Facebook heeft de populaire Scrabble-kloon Scrabulous in alle landen van haar website gehaald, nadat het daartoe verzocht was door Hasbro en Mattel, die de rechten hebben op Scrabble. Het spelletje is nu alleen nog te spelen voor gebruikers in India.

Scrabulous is ontwikkeld door twee Indiase broers en bleek na introductie op Facebook een enorme hit onder gebruikers. Dat bleef niet onopgemerkt bij Hasbro en Mattel, die de rechten bezitten op het originele Scrabble spel. Volgens deze bedrijven lijkt Scrabulous zoveel op Scrabble dat het inbreuk maakt op de rechten die zij bezitten. Hasbro en Mattel verzochten Facebook begin dit jaar om Scrabulous van de site te verwijderen.

Hoewel dit verzoek een storm van kritiek opleverde bij Facebook-gebruikers, besloot Facebook eind juli het spel onder druk van Hasbro en Mattel te verwijderen van de Amerikaanse en Canadese versies van Facebook. Dat ging Mattel echter nog niet ver genoeg en daarom heeft Facebook deze week laten weten het spel ook van andere nationale sites gehaald te hebben. Alleen in India is het spel nog beschikbaar, omdat daar een rechtszaak loopt tussen de Indiase ontwikkelaars en Hasbro en Mattel.

Jayant Agarwalla, een van de ontwikkelaars, vind het raar dat Mattel niet eerst de beslissing van de Indiase rechter heeft afgewacht, maar direct Facebook heeft benaderd om Scrabulous van de site te verwijderen. "De acties van Mattel spreken boekdelen over hun bedrijfspraktijken en respect voor het gerecht", aldus Agarwalla tegenover MercuryNews.

In de tussentijd hebben Hasbro en Mattel een eigen Facebook-versie van Scrabble laten ontwikkelen. In Amerika en Canada wordt deze Scrabble-game ontwikkeld en op de markt gebracht door Electronic Arts. RealNetworks doet de distributie en ontwikkeling van het spel in de rest van de wereld. De broers Agarwalla hebben echter ook niet stilgezeten. Zij hebben inmiddels Wordscraper ontwikkeld, een Scrabble-achtige game, die volgens de broers geen inbreuk maakt op de rechten van Hasbro en Mattel.