2min

Tags in dit artikel

, ,

Devoteam onderzocht en beoordeelde 133 veelbelovende technologieën. Met het rapport adviseert de consultant over oplossingen die jouw aandacht waard zijn, alsmede oplossingen die je beter links kunt laten liggen.

Devoteam verleent clouddiensten, integraties en consultancy. Softwareadvies behoort tot de corebusiness. Vandaar publiceerde de organisatie het TechRadar-rapport, een beoordeling van 133 veelbelovende technologieën.

Devoteam TechRadar

De technologieën werden ingedeeld in zes categorieën, van cloud en automatisering tot cybersecurity en analytics. De selectie loopt uiteen. Rust, AWS Lambda, Nintex, CyberArk en Snowflake zijn enkele voorbeelden. Devoteam raadt technologieën aan of af. Het advies wordt niet per technologie onderbouwd. In plaats daarvan geeft de consultant in grote lijnen aan waarom sommige technologieën de voorkeur hebben — en andere technologieën niet.

De meeste aanraders, waarover later meer, dragen bij aan een decentrale infrastructuur. Dergelijke technologieën verminderen afhankelijkheid van leveranciers en merken. Daarnaast kijkt Devoteam naar eenvoud en snelheid. Eenvoud staat voor gebruiksgemak; snelheid doelt op de tijd tussen updates. Tot slot hecht de organisatie waarde aan duurzaamheid.

Aanraders en afraders

We delen een greep uit het volledige rapport. In de ‘Data-driven intelligence’-categorie vind je data warehouses en -lakes, AI-oplossingen en analytics. Alteryx wordt sterk aangeraden. Het platform stelt gebruikers in staat om data in workflows en automatisering te verwerken zonder te hoeven programmeren. Ook Apache Kafka, Apache Spark en Databricks zijn geliefd.

De ‘Distributed Cloud’-categorie behandelt cloudtechnologie, waaronder hypervisors en container orchestration. Red Hat Ansible spant de kroon. De tool faciliteert infrastructure-as-code, waarbij uiteenlopende processen met een programmeertaal geautomatiseerd kunnen worden. Ook Red Hat Anthos, Hashicorp Terraform, Helm en Kubernetes worden aangeraden.

De ‘Digital Business & Products’-categorie behandelt programmeertalen, low-code platformen, database managementsystemen en DevOps-oplossingen. Devoteam is onder andere te spreken over MongoDB, Mulesoft en PostgreSQL. Azure DevOps wordt afgeraden.

In de ‘Business Automation’-categorie vind je automatiseringsoplossingen. UiPath, Celonis en Blue Prism zijn geliefd. Deze aanraders focussen op Robotic Process Automation, waarbij organisaties inefficiënte processen vinden en automatiseren. Devoteam raadt geen enkele oplossing af, maar adviseert organisaties om kritisch te blijven bij interesse in Dydu, OpenRPA of RASA.

De ‘Trust & Cybersecurity’-categorie bevat diverse securityoplossingen, van endpoint tot netwerk en cloud. Aviatrix en Azure Sentinel staan op nummer een en twee. Aviatrix maakt het mogelijk om de netwerktraffic en policies van meerdere clouds in een centrale omgeving te beheren. Azure Sentinel biedt preventieve én reactieve tools voor de security van Azure-omgevingen.

Tot slot: de ‘Sustainability Enabled by Digital’-categorie, een verzameling van technologieën die volgens Devoteam bijdragen aan duurzaamheid. Geen enkele oplossing wordt sterk aangeraden. Wel tipt Devoteam een aantal uitprobeersels, waaronder My IT Footprint. De oplossing gebruikt bestaande data om de ecologische voetafdruk van een organisatie te berekenen. Doelen zijn vast te stellen en bij te houden.