De Belgische operator EDPnet beticht operator Proximus ervan diens dochteronderneming Mobile Vikings betere wholesale-voorwaarden te geven dan andere gebruikers van zijn glasvezel- en VDSL-netwerk. EDPnet heeft hiervoor een klacht ingediend bij de Belgische telecomtoezichthouder BIPT.

Operator EDPnet maakt gebruik van het netwerk van Proximus voor het leveren van glasvezel- en VDSL-diensten. De prijzen die Proximus hiervoor moet hanteren, zogenoemde wholesale-prijzen, zijn door de Belgische telecomtoezichthouder BIPT gereguleerd en vastgelegd. De prijzen moeten winstgevend zijn voor operators, zodat zij onderling kunnen concurreren.

EDPnet constateert echter dat de abonnementsprijs van Proximus-dochterbedrijf Mobile Vikings voor 1 Gpbs-verbindingen bij lange na niet winstgevend is, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Binnen de prijs (53 euro) zijn veel bijkomende kosten inbegrepen. Denk daarbij onder meer aan het installeren van de verbinding, het leveren van een router en de uiteindelijke activering.

Volgens EDPnet is het onmogelijk voor Mobile Vikings om de kosten werkelijk zo laag te houden. Zelf biedt de operator een snel internetabonnement voor 49,95 euro. Als EDPnet de snelheid naar 1 Gbps zou verhogen, dan zou de prijs 10 euro hoger moeten uitkomen om enigszins winstgevend te zijn.

Klacht bij BIPT

De operator vermoedt dat Proximus zijn dochteronderneming gunstigere wholesale-voorwaarden geeft dan concurrenten op hetzelfde netwerk. EDPnet gaat daarom een klacht indienen bij de Belgische telecomtoezichthouder BIPT. De operator is niet uit op ruzie met zijn netwerkleverancier of diens dochter, maar een gelijkwaardig speelveld.

Tip: Belgische regering wil meer grip op Proximus