2min

Het kwartaalrapport van Deutsche Telekom is beter dan verwacht. De organisatie verhoogt zijn jaarprognose voor de tweede keer. De resultaten waren het gevolg van een sterke omzet bij T-Mobile US en de Europese bedrijfsonderdelen van Deutsche.

Brutowinst steeg in het tweede kwartaal naar 9,9 miljard euro (10,2 miljard dollar), iets boven de gemiddelde verwachting van 9,8 miljard euro. De omzet steeg met 5,9 procent naar 28,2 miljard euro, wat overeenkomt met de verwachtingen.

Deutsche Telekom liet weten dat de inkomsten van geleaste telefoons terugliepen omdat de Amerikaanse afdelingen van het bedrijf overstappen op een nieuwe strategie.

Dichtbij meerderheidsbelang in T-Mobile

Het bedrijf voorspelt een jaarlijkse brutowinst van ongeveer 37 miljard euro voor 2022, een stijging ten opzichte van de oorspronkelijke 36,6 miljard euro.

Deutsche Telekom heeft een schuld van ongeveer 136 miljard euro. Onlangs verkocht de organisatie een deel van zijn zendmastennetwerk om geld vrij te maken voor infrastructuur en aandelen in dochteronderneming T-Mobile US.

Het bedrijf stemde vorig maand in met de verkoop van 51 procent van zijn zendmastennetwerk voor 17,5 miljard euro aan een groep onder leiding van het Canadese Brookfield en het Amerikaanse DigitalBridge.

Deutsche Telekom kocht eerder dit jaar 2,4 miljard dollar aan T-Mobile-aandelen van het Japanse SoftBank. Daarmee steeg het aandeel van Deutsche naar 48,4 procent. Een meerderheidspositie ligt binnen handbereik.

Deutsche Telekoms toekomstplan

T-Mobile leverde ongeveer 60 procent van de totale omzet op. De recente fusie met Sprint en de lancering van 5G zorgden voor nieuwe gebruikers. T-Mobile won in het afgelopen kwartaal 1,7 miljoen maandelijks betalende gebruikers, waarmee het totaal naar 110 miljoen stijgt.

Op de korte termijn wil Deutsche Telekom schulden aflossen en een meerderheidsbelang behalen in T-Mobile. Deutsche levert mobiele diensten aan 54,6 miljoen consumenten in Duitsland.