In het eerste kwartaal heeft ASML de financiële verwachtingen van analisten niet waar kunnen maken. 2024 geldt echter als een ’transitiejaar’ volgens de chipmachinebouwer, en de verwachtingen hoeven niet bijgesteld te worden.
De omzet voor Q1 2024 bedroeg 5,29 miljard euro, aanzienlijk minder dan een kwartaal geleden (7,24 miljard). Het is tevens een fors kleiner getal dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen ASML 6,7 miljard euro binnenhaalde.
Opvallend is dat Chinese klanten 49 procent van alle ASML-orders representeerden. De verkoop aan China is al langere tijd aan banden gelegd, waardoor bijvoorbeeld de meest geavanceerde (en meest lucratieve) EUV-machines niet aan dit deel van het klantenbestand verkocht mogen worden.
Tip: ASML staat voor onzeker 2024 met exportrestricties en transitieperiode
Extra exportrestricties begonnen in 2024, maar de Verenigde Staten willen het daar niet bij houden. Zo zou de administratie van president Joe Biden aandringen op een stop aan het onderhoud van huidige ASML-machines in China. Onder de streep verwacht ASML dat de nieuwe inperkingen 15 procent van de beoogde verkopen aan China zullen treffen.
Transitiejaar
Vertrekkend CEO Peter Wennink stelt dat de verwachtingen voor dit kalenderjaar niet hoeven worden bijgesteld. De laatste twee kwartalen moet de ietwat tegenvallende cijfers goedmaken. “We zien 2024 als een transitiejaar,” aldus Wennink.
Het betekent dat het huidige kwartaal naar verwachting relatief weinig verbetering zal laten zien. ASML schat in dat er tussen de 5,7 miljard en 6,2 miljard euro aan verkopen zullen plaatsvinden, opnieuw beneden de door analisten voorspelde 6,5 miljard euro.
Opmaat naar High-NA
Op de wat langere termijn heeft ASML relatief weinig te vrezen. Eind vorig jaar leverde het de allereerste High-NA EUV-testmachine aan Intel. Deze nieuwe technologie borduurt voort op EUV, dat de marktwaarde van ASML tussen 2018 en nu liet exploderen.
Het zal nog een paar jaar duren voordat High-NA EUV voor productie gereed is, maar tegen die tijd zullen partijen als TSMC, Samsung en Intel een fors aantal van deze machines nodig hebben. Aangezien ze grofweg 400 miljoen euro per stuk lijken te gaan kosten, blijft de toekomst op de middellange termijn voor ASML rooskleurig.
Lees ook: Nieuwste ASML-machine bereikt “first light”-mijlpaal