De Amerikaanse overheid heeft een exportverbod opgelegd voor geavanceerde chiptechnologie. Dit doet de VS voor de nationale veiligheid.

Volgens het exportverbod is het vanaf nu verboden twee soorten ‘ultrawide bandgap’ halfgeleidermaterialen naar het buitenland te exporteren. Dit geldt ook voor sommige types van electronic computer-aided design (ECAD) en voor drukversterkende verbrandingstechnologie. Deze producten zijn volgens de overheid vitaal voor de nationale veiligheid van de VS en mogen daardoor niet in vreemde handen vallen.

Gebruik van getroffen technologie

Wat betreft de halfgeleidermaterialen gaat het waarschijnlijk om gallium oxide en diamant. Onder extreem hoge temperaturen en voltagecondities kunnen de materialen goed werken. Gallium oxide en diamant zijn geschikt voor het ontwerpen van wapensystemen.

De ECAD-systemen zijn software tools voor het ontwerpen, analyseren, optimaliseren en valideren van geavanceerde processors. Vooral zijn de tools geschikt voor 3-nanometerontwerpen en lager. Deze processors kunnen niet alleen voor commerciële doeleinden worden ingezet, maar ook militaire. Bijvoorbeeld in militaire communicatiesatellieten.

De eveneens verboden te exporteren gasturbinetechnologie kan ook worden ingezet voor toepassingen als rakketten en hypersonische systemen.

Mogelijke maatregel tegen China

Experts zien de exportverboden als een maatregel waarmee wordt voorkomen dat China de hand op deze technologieën kan leggen. Vooral nu dat land druk bezig is met het sterker ontwikkelen van een eigen chipindustrie. Momenteel produceren bedrijven in China nog vooral 7-nanometer chips. Door de exportrestricties wordt het verkrijgen van 3-nanometertechnologie en daaronder flink beperkt.

Tip: Verenigde Staten pakken Chinese chipsetfabrikant SMIC aan