Nvidia en AMD moeten export top AI-chips naar China stoppen

Nvidia en AMD moeten export top AI-chips naar China stoppen

Nvidia en AMD hebben van de Amerikaanse overheid de opdracht gekregen de export van bepaalde AI-processors te stoppen, meldt Reuters. Reden voor dit exportverbod is dat China de processors in militaire toepassingen kan verwerken.

Voor Nvidia gaat het opgelegde exportverbod door het Amerikaans ministerie van Handel om de A100- en H100-processors. Deze processors zijn ontworpen voor het versnellen van machine learningtaken.

Chinese bedrijven zouden met deze processors zeer geavanceerde werkzaamheden kunnen uitvoeren als beeldherkenning, maar ook spraakherkenning of natural language processing. Deze processen zouden uiteindelijk ook voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet.

Nvidia is niet blij met het exportverbod. Volgens Reuters geeft de chipgigant aan dat het verbod de ontwikkeling van de H100-processor, het vlaggenschip van het bedrijf, flink kan vertragen. De aandelen Nvidia aan de beurs daalden na het bekend worden van het exportverbod met 3,7 procent.

Ook AMD moet export stoppen

Naast Nvidia heeft ook chipgigant AMD van het Amerikaanse ministerie opdracht gekregen de export naar China van zijn MI250 AI-processors te stoppen. De chipgigant verwacht wel dat het verbod de export van zijn MI100-processors naar China buiten schot laat, schrijft Reuters. Het nu opgelegde exportverbod van de Amerikaanse overheid voor AMD heeft dezelfde achtergrond als dat van Nvidia. AMD zag ook de waarde van zijn aandelen 2 procent dalen na het bekend worden van het exportverbod.

Opgevoerde maatregelen

De Verenigde Staten hebben de maatregelen tegen China voor het exporteren van gevoelige technologie onlangs sterk opgevoerd. Uit ‘nationale veiligheidsoverwegingen’ werd vorige maand al een exportverbod afgekondigd voor gevoelige chip- en verbrandingstechnologie.

Tip: Amerika verbiedt export geavanceerde chiptechnologie