2min

ASML heeft medewerkers in de Verenigde Staten per direct verboden samen te werken met Chinese klanten. Hiermee geeft de Nederlandse chipgigant gehoor aan nieuwe regelgeving van de Amerikaanse overheid.

In een interne memo van de chipgigant zijn medewerkers in de Verenigde Staten geïnformeerd dat samenwerken met en het ondersteunen van Chinese klanten per direct tot het verleden behoort. Volgens Bloomberg geldt het verbod voor alle Amerikaanse medewerkers van ASML, inclusief de diverse expats die in de Verenigde Staten voor het bedrijf werken. ASML heeft de interne email inmiddels bevestigd.

ASML onder druk

ASML verkeert al geruime tijd in een spagaat. De Verenigde Staten oefent druk uit op het Nederlandse bedrijf om minder of geen chipfabricage-apparatuur aan China te verkopen. Op dit moment levert de techgigant uit Veldhoven nog steeds deep ultraviolet (DUV)-machines aan Chinese klanten. Geavanceerdere extreem ultraviolet (EUV)-apparatuur wordt niet meer verkocht.

Nieuwe Amerikaanse regelgeving

Door te stoppen met het ondersteunen van Chinese klanten vanuit de Verenigde Staten geeft het Nederlandse bedrijf gehoor aan nieuwe regelgeving van de Amerikaanse overheid. De regelgeving houdt in dat Chinese bedrijven zonder licentie of toestemming geen geavanceerde chipfabricagetechnolgie kunnen kopen van Amerikaanse of in de Verenigde Staten gevestigde bedrijven. Ook kunnen zij hiervoor geen Amerikaans personeel meer in dienst nemen.

Met deze regelgeving wil de Amerikaanse overheid voorkomen dat de Chinese Communistische partij meer economische en militaire macht krijgt. Veel van de Chinese bedrijven die geavanceerde chipfabricagetechnologie gebruiken hebben nauwe banden met de partij en Chinese strijdkrachten.

Als gevolg van de wetgeving proberen Amerikaanse chiptechnologiebedrijven de banden met China te verbreken. Applied Materials, KLA en Lam Research zijn onlangs gestart met het terughalen van medewerkers die gedetacheerd zijn bij Yangtze Memory Technologies, de grootste Chinese fabrikant van geheugenchips.

Tip: Koers ASML keldert na gerucht over handelsverbod