3min

HPE vernieuwt zijn best verkochte servers voor het eerst in vijf jaar tijd. De ProLiant Gen11-serie bestaat aanvankelijk uit vijf nieuwe modellen. Het eerste model is nu beschikbaar.

ProLiant is een vlaggenschip voor HPE. De servers worden wereldwijd door organisaties gebruikt voor diverse on-premises workloads, van software-defined computing tot artificial intelligence.

Met elke nieuwe generatie worden de processoren en de capaciteit van de servers vernieuwd. De ProLiant Gen11-serie bestaat aanvankelijk uit vijf nieuwe modellen met diverse uitvoeringen. Het eerste model — de ProLiant RL300 Gen11 — is vanaf nu algemeen beschikbaar.

Het model draait op Ampere Altra en Ampere Altra Max CPU’s. Het aantal cores verschilt per uitvoering. De servers staan tot zestien DDR4 memory modules toe, goed voor 4TB aan memory. Daarnaast is er ruimte voor tien NVMe SSD’s (2,5 inch) en twee M.2 SSD’s.

ProLiant DL3XX Gen11

De andere vier modellen — de ProLiant DL325 Gen11, DL345, DL365 en DL385 — zijn vanaf 10 november te bestellen. Ook worden de modellen verkrijgbaar via HPE GreenLake, waarover later meer. Alle vier de servers draaien op AMD EPYC CPU’s. De meest uitgebreide uitvoering ondersteunt 96 CPU cores en tot 6TB aan DDR5 memory. Schijfcapaciteit verschilt per uitvoering.

De servers zijn geschikt voor diverse workloads. HPE raadt de goedkopere modellen (DL325 en DL345) aan voor software-defined computing, software-defined storage en content delivery networks (CDN’s). De duurdere modellen (DL365 en DL385) zijn geschikt voor algemene virtualisatie, virtual desktop infrastructures (VDI’s), data analytics, artificial intelligence en machine learning.

Volgens HPE ondersteunen de nieuwe servers tot twee keer zoveel I/O-bandbreedte als vorige generaties. Daarnaast bieden de servers tot 50 procent meer cores per CPU en tot 33 procent meer GPU density per server.

Software en security

Wat software betreft krijgen resellers de mogelijkheid om HPE GreenLake Compute Ops Management op de nieuwe servers mee te leveren. De server management software werd in 2021 gelanceerd voor Gen10 servers. Inmiddels worden zowel Gen10 als Gen11 servers ondersteund. De oplossing maakt het mogelijk om servers op meerdere locaties te beheren met een cloud-native interface.

HPE GreenLake Compute Ops Management is niet verplicht. De servers zijn evengoed te beheren met HPE iLO, de vertrouwde managementsoftware van HPE. Ook OpenBMC is aanwezig, een open-source alternatief. De ‘beste’ beheersoftware verschilt per omgeving, organisatie en use case. Resellers kunnen adviseren over de juiste keuze.

Wat security betreft is HPE Silicon Root of Trust geïntegreerd om firmware te beschermen tegen malware en ransomware. Daarnaast bewaakt Secure Device Identity de unieke identiteit van servers. Tot slot bieden Trusted Platform Modules (TPM’s) een extra authenticatielaag.

HPE GreenLake

In grote lijnen zijn ProLiant Gen11 servers in twee vormen beschikbaar. Allereerst kan je de servers afzonderlijk bestellen en op eigen initiatief installeren, configureren en onderhouden. Ten tweede zijn de servers verkrijgbaar in een pay-as-you-go model via HPE GreenLake.

Klanten van HPE GreenLake rekenen in termijnen af. Ook neemt HPE een deel van de configuratie en het onderhoud voor rekening.

Organisaties met oudere ProLiant servers kunnen een beroep doen op HPE Financial Services om korting te krijgen op de aankoop van Gen11 servers. HPE Financial Services maakt het mogelijk om kosteneffectief te upgraden naar de nieuwste generatie.

Tip: HPE Pointnext ontzorgt de complete IT-transitie