HPE lanceert ProLiant Gen11 servers met Intel Sapphire Rapids CPU’s

HPE lanceert ProLiant Gen11 servers met Intel Sapphire Rapids CPU’s

HPE introduceert vier ProLiant Gen11 servers op basis van de nieuwste Intel Sapphire Rapids-processoren. De servers presteren sneller en energie-efficiënter dan vergelijkbare modellen uit de vorige generatie, Gen10.

ProLiant is een vlaggenschip voor HPE. De servers worden wereldwijd gebruikt voor diverse on-premises workloads, van software-defined computing tot artificial intelligence. Elke nieuwe generatie verbetert de processoren en capaciteit. De ProLiant Gen11-serie werd in november 2022 onthuld. De eerste modellen zijn sindsdien beschikbaar.

Nu maakt HPE een uitbreiding bekend. De organisatie lanceert vier modellen op basis van de nieuwste serverprocessoren van Intel: 4th Gen Xeon Scalable, ook wel bekend als Sapphire Rapids. De processoren presteren een stuk beter dan de vorige generatie, Intel Ice Lake. We behandelden de serie eerder in een uitgebreide blog.

Servers

De nieuwe serverreeks bestaat uit de HPE ProLiant DL320 Gen11, DL360, DL380 en ML350. HPE ontwierp elk model voor een specifieke toepassing.

De ProLiant DL320 Gen11 is toegespitst op het moderniseren van workloads in edge-omgevingen. HPE raadt het model onder andere aan voor virtual desktop infrastructure (VDI), video streaming en analytics.

HPE positioneert de ProLiant DL360 Gen11 voor algemene workloads in virtuele machines, op bare metal of in containers. Dit model heeft dual sockets in een U1-ontwerp.

De ProLiant GL380 heeft dual sockets in een U2-ontwerp. Dit model is volgens HPE geschikt voor veeleisende workloads met belang bij geavanceerde DPU’s en GPU’s.

Tot slot lanceerde HPE de ProLiant ML350 Gen11, een tower server met zes wereldrecords op het gebied van energie-efficiëntie. Het model is geschikt voor organisaties die zoveel mogelijk prestaties uit het laagst mogelijke wattage willen halen.

Security en management

Alle modellen in de ProLiant Gen11-serie ondersteunen HPE GreenLake Compute Ops Management. De oplossing werd in 2021 gelanceerd voor Gen10 servers. De managementsoftware maakt het mogelijk om servers op meerdere locaties te beheren met een cloud-native interface.

HPE GreenLake Compute Ops Management is niet verplicht. De servers zijn evengoed te beheren met HPE iLO, de vertrouwde managementsoftware van HPE. Ook OpenBMC is aanwezig, een open-source alternatief. 

Wat security betreft is HPE Silicon Root of Trust geïntegreerd om firmware te beschermen tegen malware en ransomware. Daarnaast bewaakt Secure Device Identity de unieke identiteit van een server. Tot slot bieden Trusted Platform Modules (TPM’s) een extra verificatielaag.

Tip: Clouduitgaven rijzen de pan uit: hoe kan je kosten reduceren?