2min

Het management van chipfabrikant GlobalFoundries waarschuwt medewerkers voor aankomende ontslagen. Inflatie stijgt en energieprijzen nemen toe. De vraag naar chips daalt als gevolg. GlobalFoundries bereidt zich voor op een onzekere periode door op personeel te besparen.

Het plan werd op vrijdag 11 november in een email aan medewerkers bekendgemaakt. De details zijn schaars. Het management vertelde niet welke medewerkers worden geraakt. Ook de tijdlijn is onbekend.

De ontslagen zijn onderdeel van een besparingsplan. De meest recente kwartaalcijfers van GlobalFoundries overtroffen verwachtingen, maar de toekomst is desalniettemin onzeker. CEO Thomas Caulfield vertelde dat meerdere klanten hun orders voor 2023 hebben verlaagd.

GlobalFoundries verwacht dat de vraag naar chips vanaf de tweede helft van 2023 opkrabbelt. Onderzoeksbureau Gartner is minder optimistisch. Analist Rich Gordon verwacht dat de markt pas in 2024 begint te herstellen.

Ontslagen

Inflatie en energieprijzen nemen wereldwijd toe. Als gevolg investeren consumenten en bedrijven relatief weinig in IoT, mobiele devices en communicatieapparatuur. Dat zijn drie van de belangrijkste markten voor de chips van GlobalFoundries.

Tijdens de kwartaalpresentatie maakte de organisatie een besparingsplan van 200 miljoen dollar bekend. Het bestuur zou focussen op ‘operationele kosten’, maar over ontslagen werd aanvankelijk niets gezegd. Inmiddels lijken personeelskosten een belangrijk onderdeel van het plan.

De interne email leidde tot onrust. Een vermoedelijke medewerker van GlobalFoundries beschreef de ervaring in een bericht op TheLayoff.com. “Leuk mailtje vlak voor het weekend! Hallo allemaal, je wordt misschien ontslagen, maar we kunnen je niet vertellen wie, hoeveel, wanneer of zelfs waar.”

Industriebreed probleem

Ook chipfabrikant Intel waarschuwde onlangs voor ontslagen. Halverwege oktober vernam Bloomberg van twee ingewijden dat sommige afdelingen tot 20 procent van hun werknemers dreigen te verliezen. Intel bevestigde dat de organisatie van plan is om personeel te ontslaan, maar de aantallen en tijdlijn werden niet genoemd.

Net zoals GlobalFoundries worstelt Intel met de gevolgen van inflatie. De pc-markt is een belangrijke markt voor de processors van Intel. De vraag naar pc’s liep in de afgelopen maanden terug. Hoge inflatie verlaagt het besteedbare inkomen van de gemiddelde consumenten, waardoor de inkomsten van pc-fabrikanten en toeleveranciers dalen.