2min

Foxconn heeft Chinese medewerkers excuses aangeboden over het niet uitbetalen van bonussen. Een fout in het computersysteem bij de iPhone-fabrikant zou de oorzaak zijn.

De iPhone-fabrikant biedt zijn excuses aan nadat honderden medewerkers van de fabriek in de stad Zhengzhou de straat waren opgegaan om te protesteren. Deze protesten, die door de Chinese politie uiteen werden geslagen, volgden op een, achteraf verkeerde, beslissing van de fabrikant rondom het uitbetalen van bonussen aan recent ingehuurde medewerkers.

Het bedrijf had recent ingehuurde medewerkers aangegeven dat zij na twee maanden werken een bonus zouden ontvangen. De medewerkers kregen vervolgens een gemiddeld bedrag van omgerekend 1.355 euro uitgekeerd. Dit als salaris, een quarantaine-vergoeding, compensatie voor verloren werkdagen en de bonus.

Fout in computersysteem

Door een fout in het computersysteem kregen de medewerkers echter te horen dat hun bonus pas zou worden uitgekeerd als zij tot het voorjaar van 2023 bleven werken. Het ging volgens de iPhone-fabrikant om een ‘technische fout’ bij de administratieve verwerking van nieuwe arbeidscontracten in het gewraakte computersysteem.

Foxconn geeft aan dat de fout inmiddels is hersteld en dat medewerkers eerder mogen vetrekken met de hun beloofde bonus.

Overige kritiek op Foxconn

De Taiwanese fabrikant ligt al langer onder vuur over de arbeidsomstandigheden. In een andere verklaring zou de fabrikant ontkennen dat het de Covid-aanpak niet op orde heeft. Vorige maand zouden al veel medewerkers het bedrijf hebben verlaten vanwege de slechte quarantainemaatregelen en leefomstandigheden, zoals onvoldoende zorg, sanitair en voedsel.

Foxconn zou daarop de salarissen hebben verhoogd en wist zo weer veel nieuwe medewerkers te werven. Nu zouden echter ongeveer 30.000 van de in totaal 200.000 medewerkers hun spullen willen pakken.

Ook ligt de fabrikant onder vuur vanwege het mogelijk schenden van de mensenrechten, door onder andere gedwongen tewerkstelling. Ook hiervoor is inmiddels een plan van aanpak gepresenteerd. Apple zou inmiddels in gesprek zijn met zijn iPhone-fabrikant over de arbeidsomstandigheden.

Tip: Apple voorspelt tragere iPhone-leveringen wegens Chinees coronabeleid