Cisco heeft in een nieuw rapport laten weten dat de Belgische ICT-markt een bedreiging kan vormen voor de economie. De overheid heeft een plan vrijgegeven om de economie weer op peil te krijgen, maar hierin wordt de ICT-markt en de internet-markt volledig over het hoofd gezien.
Cisco stelt dat de Belgische ICT-markt te statisch is. Andere landen passen overal nieuwe technieken toe en blijven innoveren, terwijl België achterblijft met de ontwikkelingen, zo stelt Cisco in een nieuw rapport. "We zien in het buitenland heel veel dingen bewegen, terwijl België statisch toekijkt", zegt directeur Pol van Biervliet van Cisco België.
"België verliest enorm veel snelheid. Vijf of tien jaar geleden behoorden we tot de wereldtop, ADSL is hier zowat uitgevonden. Maar uit bijna alle indexen blijkt dat we nu zwaar achteruit gaan.", vervolgt van Biervliet. "Iedereen is het erover eens dat we evolueren naar een kenniseconomie. Maar zo’n kenniseconomie heeft wel een basisinfrastructuur nodig: ICT en breedband zijn daar dé kritische componenten. We moeten duidelijk maken welke enorme rol ICT in de toekomst gaat spelen. Dit is niet iets wat alleen specialisten aanbelangt, dit heeft een zware maatschappelijke impact."
Alain Vermeiren, een collega van van Biervliet, neemt het gesprek over. Hij laat weten dat hij niet snapt waarom de beleidsmakers, ofwel de politiek, niets doet aan de problematiek. Hij laat weten: "ICT is een complexe materie. Op beleidsniveau begrijpt men niet altijd de strategische implicaties daarvan. Het is hard werken om de overheid daarvan te overtuigen." Veel specialisten stellen eveneens dat veel sectoren kunnen profiteren van een betere economie. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de gezondheidszorg, dat veel innoveert door ICT. ICT moet ook belangrijker worden op het gebied van werk en onderwijs, zo stellen de specialisten. Zo moet er meer mogelijk worden op het gebied van telewerken en moet het onderwijs meer ‘digitaal’ worden.
Het ligt volgens van Biervliet niet aan de duopolie die België kent. Daar zijn immers alleen Telenet en Belgacom grote spelers en zij concurreren beide niet echt met elkaar. "De competitieve situatie in Portugal is nochtans heel goed te vergelijken met België", meldt van Biervliet. "Maar de dynamiek is er helemaal anders. Men heeft het begrepen. Idem in bijvoorbeeld Australië. De regering gaat 30 miljard euro investeren in een nieuw glasvezelnetwerk en dat daarna doorverkopen. De overheid is er dus een soort orchestrator die dingen toch mogelijk maakt. Dat kan bij ons ook."
Vermeiren meldt dat het inderdaad argwaan kan wekken dat juist Cisco met dit rapport komt. Zij komen er immers ook goed mee weg wanneer België ervoor kiest om meer op ICT-gebied te doen. "Het klopt dat Cisco leeft dankzij het internet en dat dit onze sector ten goede komt. Maar ik heb ook kinderen en ik vraag mij vaak af in welke maatschappij zij over twintig of dertig jaar terecht zullen komen. En met wat er nu gebeurt, voel ik mij echt niet comfortabel."