Intel heeft 2023-versie van de oneAPI-toolkit geïntroduceerd. De toolkit ondersteunt de laatste en komende datacenterprocessors van de chipgigant. Ook moet de toolkit nu meer comptabiliteit geven voor processors van andere fabrikanten.
IT-omgevingen van bedrijven beschikken vaak over verschillende processors voor diverse workloads. Bijvoorbeeld draaien database workloads op CPU’s en AU-workloads op GPU’s. Andere workloads hebben bijvoorbeeld programmeerbare FGPU’s nodig.
Applicaties kunne echter niet op iedere processor draaien. Wanneer een applicatie voor een andere processor-omgeving geschikt gemaakt moet worden, is het vaak nodig deze te hercoderen. Hoeveel processors een applicatie moet ondersteunen, hoe meer code moet worden aangepast.
Met de Intel oneAPI toolkit zijn deze grote hoeveelheden hercoderingen niet meer nodig. De software maakt het mogelijk applicaties te bouwen die op meerdere (soorten) processors kunnen draaien. Hierdoor wordt de hoeveelheid te veranderen code teruggebracht wanneer een applicatie van de ene naar de andere processorarchitectuur wordt gemigreerd. Uiteindelijk versnelt dit softwaretrajecten, aldus Intel.
2023-release oneAPI toolkit
Met de nu uitgebrachte 2023-release van oneAPI worden nu de nieuwe datacenterprocessors van de chipgigant ondersteund. Denk hierbij aan de topline Intel Xeon CPU MAX Series met processors voor HPC-doeleinden en supercomputers. Deze specifieke processors bestaan uit meer dan 100 miljoen transistors, 47 chiplets en zijn geoptimaliseerd voor ML-taken en -workloads.
Andere processors die worden ondersteund zijn Intel Xeon Scalable Sapphire Rapids en Intel Data Center GPU’s, inclusief de Flex-series.
Ondersteuning voor Nvidia- en AMD-GPU’s
Daarnaast biedt de laatste versie van de Intel oneAPI toolkit ondersteuning voor andere processors, zoals GPU’s, van andere leveranciers. De hiervoor benodigde plugins zijn afkomstig van het eerder dit jaar door Intel overgenomen Codeplay Software.
Met behulp van de programmeercode SYCL kunnen ontwikkelaars oneAPI-applicaties schrijven die op verschillende types processors kunnen draaien. De nieuwe plugins zijn vooral bedoeld om sneller SYCL-code te schrijven voor Nvidia- en AMD-GPU’s.
Zo gebruikt Nvidia een eigen toolkit CUDA voor zijn GPU’s. Applicaties die met CUDA zijn geschreven zijn vaak niet compatibel met GPU’s van andere leveranciers. De nieuwe features in Intel oneAPI maken het echter mogelijk om software op basis van CUDA om te zetten in SYCL en daardoor makkelijker op andere processors te laten draaien.
Verdere optimalisaties
Een andere nieuwe feature maakt het mogelijk automatisch roofline-analyse van workloads uit te voeren. Roofline-analyse is een methode voor het evalueren van prestaties. Hiermee kunnen ontwikkelaars nieuwe ingangen vinden voor het versnellen van hun software.
Andere verbeteringen zijn onder meer een verbeterde ondersteuning van de open-source tool OpenMP voor het bouwen van applicaties die tegelijkertijd op meerdere processor cores kunnen draaien. Ook is de oneMKL-component verbeterd. Hiermee kunnen makkelijker applicaties worden gebouwd die complexe wiskundige berekeningen uitvoeren.