Nederland haalt NAVO-techinvesteringsfonds NIF binnen

Nederland haalt NAVO-techinvesteringsfonds NIF binnen

De NAVO gaat het nieuwe techinvesteringsfonds Nato Investment Fund (NIF) onderbrengen in Nederland. Het hoofdkantoor van het investeringsfonds wordt in Amsterdam gevestigd.

Met de komst van het investeringsfonds wordt intensief lobbywerk van de overheid en brancheorganisaties voor techstartups beloond. In het traject hebben de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) van het Ministerie van EZK, techstartupbelangenbehartiger Techleap en het Ministerie van Defensie nauw met elkaar samengewerkt.

NIF

Het NIF is in het leven geroepen om techstartups uit de lidstaten de kans te geven belangrijke (militaire) technologie te ontwikkelen. In het bijzonder is de verdrags- en verdedigingsorganisatie geïnteresseerd in geavanceerde technologie als AI, biotechnologie, ruimtevaart en quantum computing. Ook energietechnologie staat bij het militaire en politieke samenwerkingsverband in de belangstelling.

De NAVO stelt voor het NIF een investeringsbedrag van 1 miljard dollar beschikbaar. Dit geld wordt zowel in jonge techstartups gestoken als in andere investeringsfondsen van de lidstaten. Nederland zelf draagt 55 miljoen euro bij.

Reacties EZK en Defensie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is blij met de komst van het NAVO-investeringsfonds. Het hoopt dat de komst van dit technologiefonds een vliegwieleffect bewerkstelligt voor andere techstartups. Deze startups kunnen dan hopelijk ook meer toegang tot kapitaal krijgen en op die manier de ontwikkeling van innovatieve complexe technologieën, die oplossingen bieden voor maatschappelijke én defensievraagstukken, in gang zetten.

“Het NATO Innovation Fund zet Nederland nog steviger op de kaart bij investeringsfondsen voor innovatieve bedrijven. Dit helpt start-ups zich in Nederland verder te ontwikkelen. Daarmee versterken we waar we als land goed in zijn, namelijk werken aan oplossingen voor de toekomst”, zegt verantwoordelijk minister Adriaansens van EZK in een reactie op de beslissing van de verdrags- en verdedigingsorganisatie.

Ook minister Ollongren van Defensie is blij met de komst van het investeringsfonds. Zeker omdat het ministerie graag wil innoveren op het gebied van zogeheten Emerging & Disruptive Technologies (EDT’s). “Meer investering in hightech is broodnodig. Zo werken we met onze NAVO-bondgenoten aan de verdediging tegen nieuwe dreigingen. Daarom ook heeft Nederland al eerder besloten om het budget op het gebied van onderzoek, technologie en innovatie substantieel te verhogen. De komst van het hoofdkantoor van het NAVO innovatie fonds is hierin een belangrijke mijlpaal. Mooi dat we dit als Nederland kennisland mogen hosten.”

Lees ook: Amsterdam belangrijke kandidaat voor techinvesteringsfonds NAVO