3min

Nutanix heeft tijdens .NEXT in Chicago Project Beacon gepresenteerd. Een project waarin applicaties, maar vooral data worden losgekoppeld van de onderliggende infrastructuur. Het doel van Project Beacon is dat ontwikkelaars een applicatie kunnen ontwikkelen en deze vervolgens overal kunnen uitrollen.

Op dit moment kan je als organisatie al applicaties draaien op verschillende onderliggende omgevingen. Dat kan met VM’s, maar met Kubernetes kan dit zelfs op een zeer uniforme manier. Je kan de applicatielogica eenvoudig op alle mogelijke infrastructuren uitrollen. Dit kan echter enkel op een infrastructuur niveau. Veel applicaties leunen op PaaS-oplossingen, waardoor er een lock-in ontstaat en het verplaatsen van applicaties lastig is. Dat wil Nutanix met Project Beacon proberen op te lossen. Een applicatie moet kunnen draaien op de meest geschikte locatie op basis van kosten, compliancy, latency of andere vereisten.

Tip: Wat is Nutanix en hoe verovert het de hybrid- en multi-cloud-wereld

Nutanix focust op data gebaseerde PaaS-oplossingen

Nutanix stelt op basis van eigen onderzoek dat 75% van de organisaties binnen 1 tot 3 jaar applicaties zullen draaien op meer dan één infrastructuur. Nutanix wil dan ook met Project Beacon eigen data gebaseerde PaaS-oplossingen gaan leveren waarmee applicaties onafhankeijk van een infrastructuur kunnen opereren.

De CEO van Nutanix, Rajiv Ramaswami, zegt hierover: “Project Beacon is onze visie om ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden applicaties maar één keer te ontwikkelen en ze overal te kunnen draaien door data gebaseerde PaaS-oplossingen te leveren die niet vastzitten aan één infrastructuurprovider. We hopen dat organisaties de voordelen van de hybrid multicloud zullen omarmen, niet enkel op een infrastructuurniveau, maar ook op applicatieniveau.”

Concreet betekent dit dat Nutanix zijn PaaS-oplossingen niet enkel zal aanbieden op de eigen Nutanix Cloud Infrastructuur maar ook native ondersteuning voor AWS en Azure zal gaan aanbieden.

Nutanix Database Services

De eerste Nutanix datagebaseerde PaaS-oplossing waar het bedrijf op inzet is zijn database services waarmee je zeer eenvoudig en geautomatiseerd je databases kan beheren en upgraden. De Nutanix database-oplossingen zijn al enkele jaren beschikbaar op het eigen Nutanix Cloud Infrastructure (voorheen Nutanix Era). Dadelijk dus ook op Azure en AWS. Je kan dan gewoon een native VM op een hyperscaler draaien met daarin een Nutanix beheerde database.

Op dit moment rolt Nutanix alle databases nog uit in VM’s, maar in de toekomst worden ook dit ongetwijfeld containers. De databasesoftware en het besturingssysteem worden beheerd en gepatched en onderhouden door Nutanix. Nutanix biedt ondersteuning voor Postgress, Mongodb, Microsoft SQL server, Oracle and MySQL.

Nutanix Cache, Search en Streaming data

De volgende stap die Nutanix gaat zetten is het aanbieden van PaaS-oplossingen op het gebied van caching, search en streaming data. Op dit moment wil Nutanix nog niet zeggen wat voor software het hiervoor gaat ondersteunen. Het stelt wel dat het zich laat leiden door de wens van de klant, dus populaire oplossingen voor caching, search en streaming zullen ongetwijfeld worden ondersteund.

Ook het maken van backups en disaster recovery maken onderdeel uit van het toekomstige PaaS-aanbod van Nutanix. Het uiteindelijke doel is om een oplossing te bieden waarmee ontwikkelaars eenvoudig moderne applicaties kunnen ontwikkelen die op elke infrastructuur kunnen draaien.

Is data de enige vorm van lock-in?

We hebben Nutanix ook gevraagd of data de enige vorm van lock-in is? Applicaties zijn in principe al vrij eenvoudig te verplaatsen met de komst van Kubernetes. Het verplaatsen van data gaat Nutanix nu ook mogelijk maken, wat blijft er dan over? Er zijn applicaties die enorm leunen op microservices of PaaS-gebaseerde serverless functies. Die applicaties zullen nog steeds een lock-in hebben op bepaalde platformen, bijvoorbeeld AWS. Volgens Nutanix blijkt uit hun eigen onderzoek en gesprek met klanten dat data de grootste vorm van lock-in, de grote meerderheid van applicaties zal nu verplaatsbaar worden. Uitzonderingen zijn er echter altijd. Wel stelt Nutanix dat veel serverless vandaag de dag ook steeds vaker container based is en daardoor prima verplaatsbaar.

Beschikbaarheid van Project Beacon

Het feit dat Nutanix nog spreekt over Project Beacon verraad het al een beetje, maar de beschikbaarheid van deze nieuwe oplossingen laat nog even op zich wachten. We hebben Nutanix gevraagd of hier wat concreter over kunnen zijn, maar vooralsnog hebben we geen timeline ontvangen. Wat ons wel duidelijk is, is dat we deze oplossingen de komende maanden in elk geval nog niet hoeven te verwachten.