De regio Twente krijgt vanuit techfondsen van de overheid een investering van 165 miljoen euro voor het ontwikkelen van een chipindustrie in de regio. Het geld is onder meer vrijgemaakt voor de bouw van een chipfabriek.
De verstrekte subsidie uit de overheidsgroeifondsen Quantum Delta, PhotonDelta en Nextgen Hightech moet ervoor zorgen dat in de komende zes jaar de regio Twente zich kan ontwikkelen tot een belangrijke producent van chips. Dit schrijft het AD.
Nieuwe chipfabriek
Specifiek gaat het hierbij om het opzetten van chipfabricageprojecten voor quantum computing-processors en zogenoemde lichtchips. Deze laatste categorie zijn processors die fotonen gebruiken in plaats van elektronen voor data-overdracht. Vooral quantum computing is hierbij gebaat. Ook zijn deze chips toepasbaar in automotive- en Lidar-oplossingen en -toepassingen.
Onderdeel van de investering, 70 miljoen euro, is de bouw van de nieuwe chipfabriek New Origin op het terrein van de Universiteit Twente. Deze chipfabriek moet andere bedrijven aantrekken die van de technologie willen profiteren. Dit moet voor de regio ongeveer 1.000 nieuwe banen opleveren. De fabriek moet over twee tot drie jaar operationeel zijn.
Doelbewuste keuze
De keuze voor de regio Twente en meer specifiek de fabricage van processors voor quantum computing is doelbewust. In de regio zijn veel innovatieve bedrijven die zich met deze specifieke processors bezighouden. Bovendien is quantum computing een kleine niche die steeds meer in beweging is. Door nu in te stappen, kan op langere termijn een voordeel worden gekregen is de gedachte.