3min

De Percona 2023 State of Open Source Database Survey heeft als voornaamste resultaat dat organisaties op veilig spelen op het moment als het gaat om initiatieven rondom hun databases. Dit zal ook niet heel snel veranderen.

Er gebeurt maar weinig interessants op het gebied van databases in de markt. Dat wil zeggen, organisaties staan niet te springen om hun strategie op het gebied van de inzet van databases te wijzigen. Dat concludeert Percona op basis van een onderzoek dat het heeft uitgevoerd onder 300 database professionals. Redenen voor deze houding zijn de naweeën van de coronapandemie en de relatief onzekere economische tijden waarin we leven, volgens Percona.

Andere opvallende zaken uit het onderzoek

Naast deze algemene observatie zijn er nog enkele zaken die opvallen. Zo lijken de wensen van ontwikkelaars geen enorm grote rol te spelen bij beslissingen rondom databases. 55 procent van de ondervraagden gaf aan dat developer agility een rol speelt hierbij. Het gaat onderaan de streep meer over zaken zoals betrouwbaarheid, prestaties, security, privacy en schaalbaarheid.

Een dergelijke bevinding is waarschijnlijk een balans tussen verschillende manieren waarop je naar de combinatie van developers en databases kunt kijken, geeft Peter Zaitsev aan. We spreken de oprichter en tot vorig jaar oktober CEO van Percona tijdens Percona Live. Dat heeft te maken met waar de focus van een organisatie ligt. Als je vooral bezig bent met self-service, dan is alles in principe al geregeld. Dan zal een organisatie de impact op ontwikkelaars niet bovenaan de lijst hebben staan. Dat is dan als het goed is wel geregeld. Als ontwikkelaars dit niet hebben, dan staat het ongetwijfeld hoger op de agenda. Het is dus niet zo dat ontwikkelaars niet belangrijk worden geacht, volgens zijn interpretatie.

Een andere bevinding uit het onderzoek lijkt de interpretatie van Zaitsev te ondersteunen. Volgens de respondenten is het bieden van opties aan ontwikkelaars de op een na belangrijkste drijfveer om voor open-source databases te gaan. Alleen kostenreductie is belangrijker, maar het verschil is niet groot (83 vs. 81 procent). Let wel, bij respondenten die kiezen voor gesloten databases komt het belang van ontwikkelaars niet voor. Het staat zelfs niet in de top 10. Daar gaat het vooral om stabiliteit, security en compliance.

Relationeel en niet-relationeel

Tot slot bevestigt het onderzoek ook nog wat we min of meer al wel konden inschatten. Organisaties gebruiken zowel relationele als niet-relationele databases. Relationele databases voeren echter nog altijd de boventoon. 99 procent van de ondervraagden gebruikt ten minsten één relationale database, 86 procent ten minsten één niet-relationele. MySQL is de populairste onder de respondenten, met PostgreSQL op de tweede plek. Oracle SQL staat op drie. Van de niet-relationele databases is MongoDB de populairste, gevolgd door Couchbase en Redis.

MongoDB is na de licentiewijziging in 2018 inmiddels wel aan een stevige daling bezig in de markt, horen we van Dave Stokes, Technology Evangelist bij Percona. Dat was het moment dat het overstapte naar een Service-Side Public License (SSPL). Daarmee stapte het af van het ‘echte’ open-source, is de overtuiging van de mensen die zichzelf onder die noemer scharen. Dat gaat niet zonder gevolgen. Het zorgde er ook (mede) voor dat Zaitsev mede-oprichter werd van FerretDB. Dat moet een open-source alternatief worden voor MongoDB. Het belooft om de documentdatabase van MongoDB richting PostgreSQL te brengen.