2min

Cisco komt met twee nieuwe SiliconOne-processors. De processors moeten de basis vormen voor een AI- of machine learing (ML)-infrastructuur.

De twee nieuwe Cisco SiliconOne-processors, de 5-nanometer 51,2Tbps SiliconOne G200 en de 25,6Tbps G202 vormen sinds kort onderdeel van de grotere SiliconOne-processorfamilie. De Cisco-processors laten enkele chipset aanpassen voor routing of switching. Hierdoor zijn gebruikers niet meer afhankelijk van een aparte processorarchitectuur voor bepaalde netwerkfuncties. De processors komen met een eigen besturingssysteem, P4 programmeerbare ‘forewarding’ code en een SDK.

De nieuwe processors zijn ontwikkeld voor netwerkverbeteringen die het leveren van AI- en ML-workloads of andere zeer gedistribueerde applicaties moeten faciliteren en vergemakkelijken. De processors richten zich vooral op grote bedrijven en/of hyperscalers.

Technische functionaliteit

De nieuwe processors beschikken over een P4-programmable parallel-packet processor die meer dan 435 miljard zogenoemde ‘lookups’ per seconde levert. Ook ondersteunen zij tot 512 Ethernet-poorten. Hiermee kunnen gebruikers een 32K 400G GPU AI/ML-cluster bouwen. Dit cluster kan de benodigde switching-capaciteit met 40 procent reduceren, stelt Cisco.

Overige features zijn geavanceerde load balancing-functionaliteit en ‘packet spraying’. Deze laatste technologie verspreidt dataverkeer naar meerdere GPU’s en switches voor het voorkomen van congestie en latency. Verder is functionaliteit als hardware-gebaseerde link-failure recovery toegevoegd, waardoor netwerken op piekefficiency functioneren.

Scheduled Fabric

Al deze functionaliteit moet volgens Cisco uiteindelijk tot een zogenoemd ‘Scheduled Fabric‘ leiden. In een Scheduled Fabric zijn de fysieke netwerkcomponenten, processors, optische verbindingen, switches, met elkaar in een groot modulair chassis verbonden. De elementen kunnen hierdoor optimaal met elkaar communiceren, om een optimaal scheduling-gedrag te bewerkstelligen.

De nieuwe Cisco SiliconOne-processors worden op dit moment getest door geselecteerde klanten.

Lees meer: Cisco presenteert Networking Cloud: wat is het en wat heb je eraan?