Supercomputers moeten nieuwe onderzoeksmogelijkheden voor de medische wereld mogelijk maken. Alleen stapelen de ideeën van onderzoekers zich op, terwijl de toegankelijkheid van supercomputers nog enorm beperkt is.
Een onderzoeker bij Harvard ging innovatief om met het tekort aan supercomputers. Hij kloonde de supercomputer van de universiteit op Google Cloud.
Er is creativiteit nodig om baanbrekende onderzoeken mogelijk te maken. Onderzoekers kunnen met de enorme rekenkracht van supercomputers nieuwe onderzoekspisten exploreren. Voornamelijk om te kunnen werken met AI en big data is extra rekenkracht vaak vereist om onderzoek niet onnodig te vertragen.
Cloud als oplossing
De innovatieve onderzoeker deed zelf onderzoek naar een hartziekte. De supercomputer was nodig om een therapie die bloodklonters en tumorcellen verwijdert, te simuleren.
Er zijn niet veel supercomputers aanwezig, maar de cloud heeft het potentieel het tekort op te vangen: “Mensen realiseren zich het potentieel van de cloud en technisch-wetenschappelijke engineering computing om problemen op te lossen. Ook om de productiviteit echt te ontgrendelen en sneller tot betere antwoorden en betere inzichten te komen”, zegt Bill Magro, chief high perfomance computing technologist bij Google Cloud, in een reactie aan Reuters.
Lees ook: Fujitsu en NetApp helpen TU Delft met bouw supercomputer DelftBlue