min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Franse bedrijf Nexedi heeft een open bod gedaan om het beheer over de MySQL-database over te nemen. Het bijzondere aan dit bod is, dat het een symbolisch bod van één euro is.

Hiermee wil Nexedi het voortbestaan van de MySQL-database zekerstellen en denken ze Oracle te verlossen van de kritiek die komt van de Europese commissie in mededingingszaken. De Europese commissie is namelijk bang dat Oracle, na de overname van Sun Microsystems, te veel macht krijgt in de databasewereld.


Nexedi is een bedrijf dat een ERP-product (Enterprise Resource Planning) verkoopt dat gebaseerd is op de MySQL-database. Nexedi is van mening dat er geen open source-alternatief is met vergelijkbare prestaties. Nexedi is er bang voor dat Oracle de waarde van MySQL en de open source-technologie gaat vernietigen om zijn eigen databasetechnologie te promoten.

Nexedi laat via de EU vragen aan Oracle of ze MySQL willen verkopen aan een derde partij die "redelijke garanties geeft om het commercieel onder een open source-businessmodel te ontwikkelen". Zo bieden ze zelf één euro om Oracle van zijn negatieve waarde, die MySQL heeft gekregen door de overnamestrategie van Oracle, te verlossen.

Oracle heeft geprobeerd om de zorgen over MySQL af te laten nemen door een persbericht te publiceren waarin 10 beloftes staan voor de toekomst van MySQL. Zo zou het beschikbaar blijven onder de GPL-licentie en zou er geïnvesteerd worden in verdere ontwikkeling. Deze beloftes zouden gelden voor een periode van vijf jaar na de overname.

Op dit moment hebben Oracle en Sun beide nog niet gereageerd op het open bod van Nexedi. De EU zal op 27 januari met een definitief besluit over de overname komen. Eergisteren heeft de bedenker van MySQL al een oproep gedaan om te protesteren tegen de overname.