ASML wil flink uitbreiden in Berlijn: investeert jaarlijks 100 miljoen euro

ASML wil flink uitbreiden in Berlijn: investeert jaarlijks 100 miljoen euro

De Duitse fabriek van ASML zal de komende jaren veel financiële steun ontvangen. De Nederlandse chipmachinefabrikant investeert dit jaar 100 miljoen euro in de fabriek en plant dat de komende jaren te blijven doen.

De financiële investeringen moeten de aanwezigheid van ASML in Berlijn flink uitbreiden. Daartoe zal er ook een zoektocht komen naar nieuwe werknemers. Dat vertelt George Gomba, directeur van de Duitste tak van ASML, tegen het Duitse Handelsblatt. Het personeelsbestand dat momenteel 1.700 mensen telt, zal worden uitgebreid tot 2.300 werknemers.

ASML kon zichzelf drie jaar geleden op de Duitse markt vestigen door de overname van Berliner Glas. Dat is als onderdeel van de Nederlandse chipmachinefabrikant een belangrijke toeleverancier van de semiconductor-industrie gebleven. Naast de kerntaak van leverancier wil ASML het bedrijf meer laten focussen op onderzoek, meldt Gomba.

Interesse in Duitsland alom

Duitsland schuift daarmee opnieuw naar voren als een belangrijk land om de Europese chipindustrie te versterken. Het land mag namelijk ook een fabriek van Intel verwelkomen, nadat er eerder dit jaar een akkoord werd bereikt over bijkomende subsidies voor de bouw van de fabriek in Maagdenburg.

Lees ook: Chipbedrijven proberen EU-geld te verzekeren (en dat is goed voor Nederland)