2min

Het Belgische onderzoeksinstituut imec heeft onlangs het nieuwe investeringsfonds imec.start future fund opgericht. Dit investeringsfonds zal zich toeleggen op het steunen van digitale techstart-ups met startkapitaal.

Volgens imec is de oprichting van het eigen imec.start future fund-investeringsfonds vooral ingegeven om veelbelovende digitale start-ups toch toegang te geven tot investeringskapitaal om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Toegang tot dergelijk kapitaal is volgens het Belgische onderzoekscentrum zeer belangrijk.

Het fonds streeft een divers portfolio na. Het heeft al een begin bij digitale start-ups binnen de imec.istart-programma’s in België, Nederland en Italië.  Het investeringsfonds biedt de geselecteerde start-ups een startkapitaal van tussen de 100.000 en 250.000 euro.

Divers pallet van start-ups

Imec ziet dat het voor start-ups in het huidige investeringsklimaat erg lastig is vervolgfinanciering te realiseren na het verwerven van een startkapitaal. Om die reden biedt het investeringsfonds een aantal bedrijven uit de imec.istart-programma’s ook de kans deze periode te overbruggen. Hiervoor investeert het fonds voor langere termijn en met hogere bedragen.

Bovendien kan het imec.istart future fund ook beperkt  investeren in andere veelbelovende digitale ondernemingen die niet uit het imec.istart-portfolio komen, maar wel binnen dezelfde scope passen.

Ook heeft het investeringsfonds de mogelijkheid om te deel te nemen in grotere Serie A- en B-financieringsrondes in samenwerking  met andere investeringsfondsen.

Drie zakenmensen staan voor een blauwe muur.

Institutionele en private geldschieters

Het imec.start future fund is een onafhankelijk investeringsfonds en heeft inmiddels al 25 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Investeerders in het fonds zijn onder meer institutionele partijen als het investeringsvehikel van de Vlaamse overheid PMV, Finance&invest.brussels, Noshaq en ING België.

Daarnaast doen private partijen mee, waaronder COI, imec, het family office van de familie Clarebout en enkele andere business angels. Verder investeren ook succesvolle techondernemers en oprichters van alumni-bedrijven uit het imec.istart programma.

Lees ook: Innovatie Belgische techsector in gevaar door weinig overheidsinvesteringen